kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna XVIII w. Trzebina

Trzebina, 149

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Lubrza

Barokowa kapliczka jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.Kapliczka harmonizuje ze sgraffitem umieszczonym na murze obwodowym trzebińskiego zamku.

Historia

W 1670 r. właścicielka Trzebini Helena von Smeskal darowuje posiadłość Zakonowi Bożogrobców z Nysy. W 1796 r. zakon bożogrobowców funduje budowę kapliczki. W 2010 r. podjęto się konserwacji obiektu. Jej ówczesny stan zachowania, przy stale postępującym procesie destrukcyjnym, groził uszkodzeniem substancji zabytkowej. Detal architektoniczny był w znacznym stopniu uszkodzony. Ściany wewnętrzne kapliczki były pokryte wtórnymi przemalowaniami, które pomimo występującej na powierzchni tynków wilgoci nie odspajały się od muru. Poszycie dachu było nieszczelne, powodowało stałe zamakanie sklepienia i murów kapliczki. W związku z powyższym podjęto się szybkich prac likwidujących przyczyny niszczenia obiektu. Wykonano prace izolacyjne fundamentu i partii przyziemia kapliczki. Ujednolicono warstwy tynku na powierzchniach zewnętrznych i wewnętrznych ścian. Poszycie dachu zostało wymienione. Profilowane gzymsy i szczegóły detalu architektonicznego zostały odtworzone. Z powierzchni ścian usunięto warstwę wtórnego, tynku cementowego.

Opis

Usytuowana w centralnej części miejscowości, przylega do muru obwodowego od zachodniej strony. Kapliczka przydrożna, zwrócona frontem w stronę drogi, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna. Dach dwuspadowy, kryty dachówką ceramiczną tzw. karpiówką. W elewacji frontowej umieszczono wejście zamknięte łukiem spłaszczonym, ujęte w parę pilastrów, dźwigających gzyms. Wejście wypełniają drzwi drewniane, dwuskrzydłowe, w górnej części przeszklone. Wyżej szczyt o bogatym wykroju. W szczycie kapliczki znajduje się krzyż łaciński, a poniżej niego krzyż bożogrobowców. Szczyt kształtem naśladuje elementy renesansowej attyki muru obwodowego. Od części przyziemia oddziela gzyms. W ścianach bocznych umieszczono otwory okienne obwiedzione delikatnymi opaskami. Analogicznie jak ściana frontowa flankowane są przez parę pilastrów. W środku obraz o tradycjach barokowych z przedstawieniem św. Jerzego, a poniżej kamienna mensa dekorowana krzyżem zakonu bożogrobowców, napisem fundacyjnym i datą budowy. Wnętrze sklepione kolebką.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.

Rodzaj: architektura sakralna