kapliczka - Zabytek.pl

kapliczka

architektura sakralna 2. poł. XVIII w. Trzebina

Trzebina

woj. opolskie, pow. prudnicki, gm. Lubrza

Barokowa kapliczka została wybudowana w II połowie XVIII wieku.Jest jedną z czterech kapliczek znajdujących się w Trzebini.

Historia

Nieznana jest dokładna data budowy kapliczki. Poszycie dachowe kapliczki pierwotnie było wykonane z łupku.

Opis

Kapliczka w Trzebini jest usytuowana w centrum miejscowości, zwrócona frontem w stronę wschodnią. Od strony zachodniej przylega do kościelnego muru parafii pw. Wniebowzięcia NMP. Wzniesiona na planie kwadratu, z płytką absydą. Budowla murowana, otynkowana na gładko. Dach kapliczki trójspadowy, pokryty dachówką ceramiczną. Wejście flankowane parą pilastrów, zamknięte półkoliście. Otwór drzwiowy wypełniają dwuskrzydłowe, przeszklone w górnej części drewniane drzwi. Ponad wejściem umieszczono rokokowy kartusz z krzyżem bożogrobowców. Kapliczka odznacza się dekoracyjnym, wysokim szczytem ujętym wolutami o dwóch spływach, zwieńczonym niewielkim gzymsem wygiętym ku górze i żelaznym krzyżem. Ściany boczne artykułowane pilastrami. W elewacjach bocznych umieszczono pojedyncze okna, zamknięte półkoliście, w obramieniach. Wnętrze nakryte sklepieniem pozornym kopulastym.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.

Rodzaj: architektura sakralna