kapliczka, Trzebina

photo

Barokowa kapliczka została wybudowana w II połowie XVIII wieku. Jest jedną z czterech kapliczek znajdujących się w Trzebini.

Historia

Nieznana jest dokładna data budowy kapliczki ani jej fundator. Poszycie dachowe kapliczki pierwotnie było wykonane z łupku. Kapliczka w latach 80’ XX wieku przeszła gruntowny remont, podczas którego wymieniono dach i na nowo otynkowano ściany z zewnątrz.

Opis

Kapliczka w Trzebini jest usytuowana w centrum miejscowości, zwrócona frontem w stronę południowo wschodnią. Wzniesiona na planie kwadratu, z półkolistym zamknięciem. Budowla murowana, otynkowana. Dach kapliczki siodłowy, pokryty dachówką ceramiczną. Wejście flankowane parą pilastrów, zamknięte półkoliście, w opasce z kluczami. Ponad nim umieszczono owalną wnękę dekorowaną po bokach płaskorzeźbami o motywach roślinnych. We wnęce umieszczono gipsową figurkę Maryi. Kapliczka odznacza się dekoracyjnym, wysokim szczytem o ujętym wolutami o dwóch spływach. Całość zwieńczona jest żelaznym krzyżem. Ściany boczne ujęte w narożach pilastrami. Boczne otwory okienne zamknięte półkoliście, w obramieniach z kluczami. Sklepienie kapliczki kolebkowe. Ściany wewnętrzne kapliczki pokrywa barwna polichromia, bogata w ornamenty. Centralnym punktem tej kompozycji malarskiej jest umieszczony w absydzie Baranek Paschalny a ponad nim w napis: „Sanctus Sanctus Sanctus Dominus Deus Sabaoth”. Na sklepieniu umieszczono napis „IHS”. Fragmenty nieczytelnego napisu można dostrzec też na bocznych ścianach kapliczki. Do wyposażenia kapliczki należą figury przedstawiające Jezusa i Maryję.

Oprac. Magdalena Urbaniak - Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.