ratusz - Zabytek.pl

Świebodzice, Rynek 1

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Świebodzice

Klasycystyczny ratusz.

Opis

Wczesnoklasycystyczny budynek ratusza został wzniesiony w latach 1789-91 według projektu architekta Christiana Friedricha Schultze w miejscu wcześniejszego, który spłonął w pożarze w 1774 r. (poprzedni ratusz powstał w konstrukcji szachulcowej w XVII w. i został w 1742 r. przekształcony w kościół ewangelicki). Ratusz przebudowano w 1910 r., przechodził modernizacje w 1926 r. i pod koniec XX w. Elewację remontowano w 2010 r.

Ratusz zbudowany na planie litery T, dwukondygnacyjny, kryty dachem dwuspadowym z dachówki ceramicznej. Szersza część południowa ratusza z centralną wieżą, na rzucie kwadratu (modernizowana w 1831 r.), z dwiema uskokowo zwężającymi się kondygnacjami, zwieńczona czterospadowym hełmem. Na elewacjach pd., wsch. i zach. pseudoryzality zwieńczone tympanonami i wazami. Na narożach wieży, elewacji i ryzalitów pilastry wielkiego porządku. Elewacja pn. z półkoliście zwieńczonym, dwukondygnacyjnym szczytem, z bocznymi wolutowymi spływami i wazami. Wnętrze dwutraktowe, z klasycystyczną klatką schodową.

Ratusz otwarty w godzinach pracy Urzędu Miasta, możliwość oglądania z zewnątrz bez ograniczeń.

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 29-10-2015 r.