mury obronne - Zabytek.pl

Świebodzice

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Świebodzice

Średniowieczne mury miejskie.

Opis

W końcu XIII w. Świebodzice otoczono umocnieniami ziemnymi. W 1. poł. XIV w. zastąpiono je kamiennym murem obronnym. Po raz pierwszy są one wzmiankowane w 1421 r. W 1675 r. zawaliła się część muru przy Bramie Dolnej. Mury zostały częściowo zniszczone pod koniec wojny trzydziestoletniej oraz w wielkim pożarze miasta w 1774 r. Następnie rozebrane w 1. poł. XIX w. (do 1845 r.). W istniejących do dziś fragmentach wzniesione są z kamienia. Zachowane na pd. odcinku wzdłuż ul. Piłsudskiego, gdzie zostały częściowo zrekonstruowane w XX w.

W przebiegu murów pierwotnie występowały trzy bramy miejskie wzniesione w XV w.: w pn.-zach. fragmencie Brama Dolna, zwana też Strzegomską, zniszczona w 1774 r., następnie rozebrana; w pd.-wsch. fragmencie Brama Świdnicka, przebudowana w latach 1774-1791, rozebrana w 1838 r.; w zach. fragmencie Brama Górna, zwana Bolkowską, zniszczona w 1774 r. Renowację pd.-zach. odcinka murów przeprowadzono w 2012 r.

Mury są najlepiej eksponowane od ul. Piłsudskiego, poprzedzone esplanadą i ogrodem różanym, nocą iluminowane. Tu także zrekonstruowana, zadaszona baszta oraz hurdycje, czasowo dostępne. Fragment przy ul. Krasickiego, na terenie dawnej słodowni, niedostępny.

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 9-11-2015 r.

Rodzaj: inne