kolegium jezuickie, ob. plebania - Zabytek.pl

kolegium jezuickie, ob. plebania

klasztor 1664 - 1668 Świdnica

Świdnica, Plac św. Jana Pawła II 1

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Świdnica (gm. miejska)

Barokowe kolegium jezuickie.

Opis

Barokowe kolegium, wzniesione przez jezuitów w latach 1664-1667 na zachód od miejskiego kościoła parafialnego, obecnej katedry diecezji świdnickiej. Modernizowany w XIX i XX w.

Budynek dwuskrzydłowy, na rzucie litery T, trójkondygnacyjny, nakryty dachami dwuspadowymi. Elewacje z cokołową, boniowaną kondygnacją przyziemia. Powyżej artykulacja parami pilastrów wielkiego porządku. Okna pierwszej kondygnacji zwieńczone naczółkami. Północna, szczytowa fasada skrzydła zachodniego z portalem, zwieńczona trójkątnym frontonem z wazami na narożach. Dwutraktowy, częściowo przesklepiony refektarz z polichromiami, autorstwa brneńskiego malarza Johanna Georga Etgensa, z ok. 1750 r. W refektarzu barokowy obraz olejny z przedstawieniem panoramy Świdnicy w czasie pożaru w 1716 r.

W dawnym kolegium obecnie mieści się Świdnicka Kuria Biskupia i parafia katedralna; możliwość oglądania jedynie z zewnątrz.

oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 02-12-2015 r.