kaplica pw. św. Stanisława Biskupa - Zabytek.pl

kaplica pw. św. Stanisława Biskupa

kaplica 1440 - 1441 Piotrawin

Piotrawin

woj. lubelskie, pow. opolski, gm. Łaziska

Zespół kościelny z późnogotyckim kościołem par.pw.. św. św. Stanisława bpa i Tomasza Ap wzniesionym w l. 1440–41 z fundacji bpa Zbigniewa Oleśnickiego, związany z kultem św. Stanisława Biskupa Męczennika. Przy kościele znajduje się współczesna mu kaplica pw. św. Stanisława bpa oraz późnobarokowa dzwonnica z 1791 r.

Historia

Wieś Piotrawin po raz pierwszy wzmiankowana w 1250 r., związana z legendą i kultem św. Stanisława bpa. Od 1310 do 1865 r. stanowiła własność kapituły krakowskiej. Istnienie parafii udokumentowane źródłowo od 1326 r., wg tradycji pierwsza świątynia miała tu istnieć już w XI w. Obecny kościół wzniesiony w l. 1440–41 z fundacji bpa Zbigniewa Oleśnickiego, poprzedzony zapewne dwiema wcześniejszymi świątyniami drewnianymi. Współcześnie z nim zbudowana kaplica pw. św. Stanisława (również na miejscu wcześniejszych), wg tradycji grobowa Piotra Strzemieńczyka rycerza z Janiszowa, którego miał wskrzesić bp Stanisław ze Szczepanowa. Kaplica restaurowana w l. 1620-1640 (zmiana kształtu dachu, likwidacja szczytów, budowa portali od zach. i pd.), 1798, 1858 (regotycyzowana – podwyższenie ścian, wymiana sklepienia, przywrócenie dwuspadowego dachu i szczytów), w 1945 oraz współcześnie w ramach kompleksowych prac remontowo-konserwatorskich całego zespołu kościelnego w l. 2011-2013.

Opis

Kaplica wolno stojąca, usytuowana w pobliżu pd.-zach. narożnika kościoła. Gotycka. Orientowana. Wzniesiona na planie prostokąta, jednoprzestrzenna, z kryptą. Murowana z cegły w wątku polskim. Wnętrze nakryte sklepieniem krzyżowo-żebrowym ze zwornikiem (1858). Dach dwuspadowy pokryty blachą. Naroża kaplicy opięte dwuuskokowymi przyporami. W połowie wysokości elewacji oraz nad cokołem fryzy z cegieł układanych na kant, z których górny wyłamany prostokątnie pośrodku elewacji zach., pn. i pd. Ściany pn. i pd. zwieńczone fryzem kroksztynowym. Szczyty trójpolowe, rozczłonkowane ostrołukowymi blendami, wykonane w 1858 r. na wzór szczytu zach. kościoła. Pierwotnie w szczycie wsch. umieszczona rokokowa rzeźba św. Stanisława z XVIII w., poniżej tablica z piaskowca z 1620 r. upamiętniająca kult św. Stanisława. W elewacjach bocznych niewielkie okienka zamknięte łukiem ostrym. Od zach. i pd. dwa analogiczne barokowe portale, marmurowe, zwieńczone przerwanymi trójkątnymi szczytami – w zach. herb Pomian (1640). Wewnątrz znajdowały się pierwotnie, m.in.: gotycka płyta nagrobna z XVI w. pochodząca z grobu Piotra Strzemieńczyka, wmurowana w ścianę pn.; późnogotycka predella ołtarzowa; alabastrowa płaskorzeźba z ok. poł. XVI w. przypisywana Janowi Marii Padovano; zespół 55. obrazów wotywnych z 1. poł. XVII w., tworzących cykl upamiętniający cuda św. Stanisława bpa (część zabytków prezentowana obecnie w muzeum par. w pd. zakrystii kościoła).

Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 11.10.2018 r.