Dom, d. Domek Lodowy, Dom Wycieczkowy PTTK, ob. restauracja, Opole

Dom, d. Domek Lodowy, Dom Wycieczkowy PTTK, ob. restauracja

Opole

photo

Nietypowy przykład architektury łużyckiej zlokalizowany w centrum miasta, malowniczo usytuowany w najbardziej rozpoznawalnym rejonie Opola.

Historia

Domek Lodowy został wybudowany w 1909 r., jako siedziba Towarzystwa Łyżwiarskiego (Eislaufverein), założonego w Opolu w 1908 r. Inicjatorem budowy domku w tym miejscu był znany opolski fotograf Max Glauer. Oprócz siedziby towarzystwa w budynku działała kawiarnia, a przed samym domkiem zbudowano przystań dla łódek. W latach 30-tych staraniami Towarzystwa Łyżwiarskiego na Stawie Zamkowym urządzono lodowisko, na którym w 1934 r. odbyły się mistrzostwa Niemiec w jeździe figurowej na lodzie. Po wojnie domek stał się własnością PTTK i przez lata pełnił funkcję schroniska młodzieżowego. Całkowicie zatopiony przez powódź w 1997 r., po remoncie mieści restaurację.

Opis

Budynek usytuowany jest nad Stawem Zamkowym (staw Barlickiego), na wyspie Pasiece, w pobliżu Amfiteatru i Wieży Piastowskiej. Wzniesiony w stylu nawiązującym do ludowej architektury łużyckiej, z zastosowaniem konstrukcji przysłupowej, z bali drewnianych na betonowym fundamencie. Ma rzut wydłużonego prostokąta z ryzalitami przy dłuższych bokach i niską przybudówką od strony północnej, jest parterowy z użytkowym poddaszem. Wysoki dach kryty jest dachówką, czterospadowy z obszernymi facjatami nad centralną częścią budynku i dwuspadowy nad ryzalitami. Elementy drewniane pokryte są dekoracją snycerską i profilowane. Funkcję frontu budynku pełni obecnie dłuższa elewacja zachodnia, zwrócona w kierunku stawu. Jest ona wieloosiowa, z drzwiami wprowadzonymi w miejsce okien. Znaczną część okazałego szczytu nad ryzalitem zajmuje trójdzielny porte-fenêtre, poprzedzony drewnianą balustradą. Dawniej w tej części znajdowała się otwarta wnęka przeznaczona dla orkiestry, w celu uzyskania odpowiedniej akustyki mająca kształt niewielkiej muszli koncertowej. Obecnie w pomieszczeniu utworzonym po oszkleniu wnęki znajduje się biuro, ale nadal zachowany jest jego oryginalny kształt. Wejście w elewacji wschodniej znajduje się w osi środkowej i nakryte jest daszkiem wspartym na zdobionych słupach. Wnętrza są tynkowane, przekryte stropem belkowym. Schody i podłogi są drewniane, wyposażenie i wystrój współczesne.

Z zewnątrz ogólnodostępny, wnętrze dostępne w godzinach otwarcia restauracji.

Oprac. Ewa Kalbarczyk-Klak, OT NID w Opolu, 27.07.2014 r.