spichlerz - Zabytek.pl

spichlerz

budynek gospodarczy koniec XIX w. Olszowa

Olszowa, Hodowlana 5

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Ujazd - obszar wiejski

Przykład kamiennego budynku gospodarczego, będącego elementem zespołu folwarcznego.Pozostałość po znanej w przedwojennej Europie stadninie koni.

Obecnie przystosowany do prowadzenia działalności kulturalnej i usługowej.

Historia

Rezydujący w Strzelcach Opolskich hrabia Andreas Renard w 1825 r. założył w Olszowej stadninę koni wyścigowych, będącą do 1945 r. własnością jego spadkobierców. W skupionych wokół dwóch podwórzy zabudowaniach folwarcznych prowadzono także hodowlę owiec i bydła. Po 1945 r. folwark należał do Skarbu Państwa. Zakupiony przez osobę prywatną, w ostatnich latach został odremontowany. Na pobliskim terenie powstał Park Miniatur Sakralnych, otwarty w 2014 roku. W spichlerzu funkcjonuje dwupoziomowa restauracja z antresolą. Istniejące budynki pochodzą z końca XIX i początku XX wieku.

Opis

Zespół folwarczny w Olszowej położony jest ok. 5 km na południe od Strzelec Opolskich. Zabudowania folwarczne skupione są wokół dwóch podwórzy po obu stronach drogi prowadzącej do wsi. Po stronie południowej znajdowały się stajnie, obora, spichlerz oraz budynki gospodarcze i mieszkalne, a także ogród. Do dziś zachowały się budynki położone w ciągu wzdłuż ul. Hodowlanej - stajnia, obora oraz spichlerz, zlokalizowany na wschód od wjazdu na podwórze. Trójkondygnacyjny spichlerz został wymurowany na planie krótkiego prostokąta, przy użyciu z łamanego kamienia wapiennego oraz cegły. Ściany zewnętrzne dawniej tynkowane, obecnie odkryte, z eksponowaną kolorystyką materiałów budowlanych. Wysoki, dwuspadowy dach jest kryty dachówką. Zwrócona w stronę podwórza elewacja frontowa jest pięcioosiowa, z niewielkimi, symetrycznie rozmieszczonymi otworami okiennymi w kształcie prostokąta, ujętymi w ceglane obramienia. Środkowa oś mieści poprzedzony schodkami otwór wejściowy i zaakcentowana jest wąskimi ceglanymi lizenami oraz niewielką, wspartą na konsolkach nadbudówką, z pojedynczym okulusem, nakrytą dwuspadowym daszkiem. Elewacja od strony drogi - pięcioosiowa, symetryczna, z ceglanymi obramieniami wokół otworów. Elewacja szczytowa jest dwuosiowa, dzielona ceglanymi lizenami i gzymsem, kontrastującymi z białym, kamiennym licem ściany. Wschodnia ściana szczytowa przesłonięta jest współczesnym, przeszklonym budynkiem. Wnętrze budynku, dzielone jest drewnianymi stropami belkowymi, podpartymi masywnymi, również drewnianymi słupami. Po modernizacji, pierwotnie jednoprzestrzenne wnętrza użytkowane są jako sale restauracyjne.

Wnętrza dostępne w godzinach otwarcia restauracji, z zewnątrz - obiekt ogólnodostępny.

Oprac. Ewa Kalbarczyk-Klak, NID, OT w Opolu, 12.11.2015 r.