zbiorowa mogiła powstańców śląskich - Zabytek.pl

zbiorowa mogiła powstańców śląskich

cmentarz 1921 r. Olszowa

Olszowa

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Ujazd - obszar wiejski

Mogiła zbiorowa powstańców śląskich w Oleśnicy.

Historia

W zbuorowej mogile pochowano szczątki następujących powstańców śląskich z okresu III powstania śląskiego: Franciszka Kandziory – lat 26, Ryszarda Małka, lat 19, Stefana Muszalskiego – lat 19 i Jana Musioła – lat 20. Byli oni robotnikami dworskimi i mieszkańcamy Olszowej. Nie wiadomo, czy brali oni udział w powstaniu (najprawdopodobniej powstańcem był tylko Ryszard Małek). Za propolskie sympatie zostali wydani Niemcom 10 czerwca 1921 r. przez praktykanta dworskiego o nazwisku Gabor. Prowadzono ich przez wieś z rekoma założonymi w tył głowy i kazano śpiewać niemieckie pieśni. Rozstrzelani zostali w lesie koło Olszowej w dniu 10 czerwca 1921 r. Ojciec Ryszarda Małka odnalazł grób. Zwloki przewieziono na cmentarz i pochowano w dniu 12 czerwca 1921 r. bez udziału księdza, któremu zakazali udziału w pogrzebie pod groźbą kary śmierci.

W 1988 r. mogiłę wpisano do rejestru zabytków województwa opolskiego. Na tablicy nagrobnej wykonanej z jasnego marmuru widniała wówczas następująca inskrypcja: „WIECZNA CHWAŁA BOHATEROM / POLEGLYM W POWSTANIU ŚLĄSKIM / POD GÓRĄ ŚW. ANNY W ROKU / 1921 / MUSIOŁ, MUSCALSKI / KANDZIORA, MAŁEK.

Opis

Mogiła zbirowa powstańców śląskich znajduje się na cmntarzu parafialnym w Olszowej. Grób usytuowany jest przy samej granicy ogrodzenia. Znajdują się w nim prochy 5 powstańców śląskich: Richard Małek, Franc Kandziora, Jan Musioł, Stefan Muszalski i Jan Ciomerlik.

Mogiła ma kształt prostokątny. Wnetrze marmurowej ramy wypełnia drobny kamień na którym ustawione są w równych odległościach trzy kamienne płyty nagrobne.

Na pierwszej widnieje napis: Tu spoczywają w Bogu / Jan Musioł / Stefan Muszalski / Richard Małek / Franc Kandziora.

Na drugiej (środkowej) widnieje następujący napis: WIECZNA CHWAŁA / BOHATEROM / POLEGŁYM W POWSTANIU / ŚLĄSKIM / POD GÓRĄ ŚW. ANNY / W ROKU 1921 / MUSIOŁ / MUSZALSKI / KANDZIORA / MAŁEK.

Na trzeciej płycie nagrobnej widnieje napis: WIECZNA CHWAŁA / BOHATEROM / POLEGŁYM W POWSTANIU / ŚLĄSKIM / POD GÓRĄ ŚW. ANNY / W ROKU 1921 / CIOMERLIK JAN.

Oprac. Joanna Banik, OT NID w Opolu, 10.06.2020 r.