figura św. Jana Nepomucena, Namysłów

figura św. Jana Nepomucena

Namysłów

photo

Na terenie Namysłowa znajdują się trzy figury przedstawiające św. Jana Nepomucena. Dwie z nich znajdują się w pobliżu kościoła św. Piotra i Pawła – jedna na placu w pobliżu bocznego wejścia do budynku, a druga na szczycie bramy w murze otaczającym kościół (znajdziemy ją wchodząc na teren kościelny od strony ul. Piastowskiej lub ul. Stanisława Staszica).

Pomnik z placu kościelnego został ufundowany w 1730 r. przez rajcę miejskiego Andreasa Wachsmanna. Przez ponad 200 lat stała na Rynku, w jego zachodniej pierzei. W roku 1878 zyskał sąsiadkę w postaci statuy Germanii – pomnika poświęconego bohaterstwu żołnierzy pruskich, walczących o zjednoczenie Niemiec. Na Rynku figura św. Jana stała do roku 1939, kiedy przeniesiono ją w miejsce, w którym możemy ją oglądać obecnie. Jan Nepomucen trzyma w rękach krzyż oraz palmę męczeństwa. Ubrany jest w strój kapłański, na głowie ma biret. U jego stóp siedzi dwóch cherubinków. Na podstawie pomnika znajduje się płaskorzeźba przedstawiająca scenę zrzucenia kapłana do Wełtawy.

Rzeźba ze zwieńczenia bramy w południowo-zachodniej części placu kościelnego przedstawia św. Jana z krzyżem w dłoniach. Towarzyszy mu dwóch cherubinków umieszczonych na szczycie pilastrów. Zabytkowa brama jest częścią otaczającego teren przykościelny muru i pochodzi z roku 1713.

Trzeci z namysłowskich „nepomuków” stanął wewnątrz przydrożnej kapliczki, położonej nieopodal ronda na skrzyżowaniu ulic Władysława Reymonta, Oławskiej i Marii Curie-Skłodowskiej.

Za posąg św. Jana uchodzi często również figura w kapliczce przy ul. Mariańskiej – naprzeciwko Tesco. Przedstawia ona jednak św. Franciszka z Asyżu.

Jeszcze jedna figura księdza Jana znajduje się w Bukowie Śląskiej, niedaleko kościoła św. Jakuba Starszego.

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Towarzystwo Przyjaciół Namysłowa i Ziemi Namysłowskiej.

• Rodzaj: mała architektura