Pałac Karola Poznańskiego - Zabytek.pl

Pałac Karola Poznańskiego

Łódź, Gdańska 32

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Pałac w swej formie zewnętrznej zachował się w pierwotnym kształcie.Bogaty detal architektoniczny i bryła budynku wiązane są przez badaczy z budownictwem włoskiego renesansu i baroku.

Wnętrza mają charakter eklektyczny. W reprezentacyjnych i niesamowicie bogato zdobionych pomieszczeniach uwagę zwracają sztukaterie, boazerie z różnogatunkowego drewna, złocenia oraz parkiety (wymienione). Na uwagę zasługuję także stolarka drzwiowa i okienna, rolety, a także kunsztowna ślusarka bramy i ogrodzenia. Pałacowy charakter i przepych podkreślają dodatkowo zachowane kolorowe witraże, kryształowe żyrandole i kinkiety zamawiane i wykonywane specjalnie dla potrzeb tych wnętrz. Siedziba Akademii Muzycznej to jeden z nielicznych w Łodzi pałaców, w którego wnętrzach zachowało się tak dużo oryginalnej dekoracji i wyposażenia.

Historia

Projekt okazałej rezydencji zamówiony został u znanego architekta związanego z Poznańskimi- Adolfa Zeligsona. Bryła pałacu w obecnej formie stanęła w latach 1904-06, zaś wnętrza wykańczano jeszcze po roku 1908. Monumentalna budowla zajmuje na działkę u zbiegu dawnej ul. Długiej i pasażu Schulza (dziś ul. Gdańskiej i 1 Maja). Posesję tę rodzina Poznańskich kupiła w 1903 r. za 85 tys. rubli od znanych właścicieli zakładów browarskich - braci Gehligów. W rezydencji zamieszkał Karol Poznański, syn Izraela Kalmanowicza, wraz z rodziną.

Opis

Potężny czteroskrzydłowy gmach zaakcentowano od strony zbiegu ulic owalnym, narożnym ryzalitem przypominającym wieżę, nakrytą spłaszczoną kopułą. Skrzydła budynku zamykają wewnętrzny, obszerny dziedziniec. Od strony południowej znajduje się ogród pałacowy. Elewacje zdobią głębokie, masywne boniowania w układzie pasowym, podkreślające ich horyzontalne podziały i rustykalny charakter. Poziomy elementem dekoracji jest także fryz o motywach arabeski. Od strony północnej zlokalizowano reprezentacyjne wejście poprzedzone schodami zaopatrzonymi po bokach w podjazdy o łagodnym spadku i w murowane balustrady z dekoracyjnymi latarniami. Zadaszenie wejścia stanowi jedocześnie taras I piętra, którego brzegi zdobi metalowa balustrada o fantazyjnie wygiętych elementach. Podobną posiada balkon w ryzalicie narożnym. Wertykalne elementy elewacji stanowią wysokie, półokrągło zakończone otwory okienne i pary pilastrów o kompozytowych kapitelach i gładkich trzonach usytuowane pomiędzy oknami I piętra ryzalitu narożnego. Oryginalny wykusz od strony dziedzińca łączy w sobie cechy elementy baroku i secesji.

Niepowtarzalny klimat luksusowych pomieszczeń budują bogate boazerie, sztukaterie, kolorowe witraże, marmurowe kominki oraz posągi, kinkiety, żyrandole i stylowe meble.

Uwagę przykuwa zwłaszcza efektowny witraż w klatce schodowej przedstawiający boginię wiosny Florę. Bogini jednej dłoni ach trzyma atrybuty swej boskości: bukiet róż i kosz z kwiatami. Flora ze spiętymi włosami, odziana w żółtą tunikę i zielono-niebieskie szaty stoi między dwiema kunsztownymi kolumnami korynckimi zwieńczonymi łukiem, z którego zwisają girlandy. Widoczne w wielu elementach i detalach inicjały właściciela rezydencji podkreślają splendor rodu i jego bogactwo. W inicjały zaopatrzono oba skrzydła bramy wjazdowej i furtki po bokach. Litery spowite są w bogate dekoracje: liście roślin, kiście winogron i maski. Inicjały widać zarówno nad drzwiami wejścia głównego, jak i na dole, na drzwiach - ozdobionych motywem lilii. Spotykamy je także na furtce i drzwiach od strony ul. Gdańskiej i we wnętrzach pałacu.

Akademia Muzyczna w Łodzi otrzymała duże środki Finansowe przeznaczone na konserwację i restaurację obiektu. Pieniądze przeznaczono na odnowienie wspaniałych, stylowych wnętrz pałacu. Odnowiono główną klatkę schodową od ul. 1 Maja, halle na parterze i na piętrze, dwie sale koncertowe - na parterze i na piętrze, dawną salę bilardową, westybul od strony ul. Gdańskiej i dawne salony. W oparciu o dawne dokumenty i fotografie zostały odtworzone złocenia, sztukaterie i tkaniny na ścianach. Niezwykła rezydencja w całości odzyskała dawny blask. Pracom konserwatorskim poddano elewacje. Oprócz nich został naprawiony dach i odnowione stylowe ogrodzenie wzdłuż chodnika. Odpowiednie firmy zajęły się także zadaszonym ogrodem zimowym, gdzie prace objęły odtworzenie posadzki, złoceń i rekonstrukcję kinkietów oraz żyrandoli.

W kwietniu 2016 r. przewidziane zostało zakończenie prac. W 2013 r. sala balowa pałacu otrzymała tytuł „Wnętrze roku 2012” zrealizowane pod opieką konserwatorską.

Pałac jest dostępny dla zwiedzających po uprzednim ustaleniu terminu w dziekanacie uczelni.

Oprac. Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 15-12-2014 r.