kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica 2. poł. XIX w. Łódź

Łódź, Piotrkowska 48

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Kamienica zachowała się w swoim pierwotnym kształcie.Zachowały się także liczne dekoracje sztukatorskie elewacji frontowej.

Historia

W początkowej fazie rozwoju przemysłowej Łodzi teren oznaczony numerem 192 obejmował dwie działki ze współczesnymi numerami 46 i 48. W centralnej części placu, od strony ulicy stał wówczas parterowy dom drewniany. Pierwszymi oficjalnymi właścicielami całej posesji zostali w 1825 r. małżonkowie Anna Krystyna i Krystian Link. Wdowa po Krystianie Linku, w 1828 r. sprzedała ją małżeństwu Józefie i Dominikowi Geislerom. W marcu 1862 r. małżonkowie sprzedali część z obecnym numerem 48 Wilhelmowi Landau, zaś w maju tego samego roku sprzedali część  z numerem 46 małżonkom Juliannie i Wilhelmowi Stentsel. W 1864 r. Wilhelm Landau sprzedał nieruchomość Krystianowi Krausowi. W 1866 r. Kraus sprzedał ją Szymonowi Heymanowi i Józefowi Landau, którzy wybudowali na jej terenie murowany dom frontowy. Z początkiem lat 80. posesja stała się własnością Rudolfa Kindlera i pozostała nią do lat 20. XX w. W Archiwum Państwowym w Łodzi RGP w Wydziale budowlanym znajdują się akta z 1894 i 1903 r. zawierające projekty przemian jakie miały miejsce na terenie nieruchomości.

Opis

Kamienica zajmuje prostokątną działkę we wschodniej pierzei ulicy Piotrkowskiej. Podłużne oficyny przylegające do budynku frontowego sięgają w głąb działki w kierunku wschodnim. Siedmioosiową elewację główną budynku frontowego charakteryzuje symetria i oszczędne, delikatne detale architektoniczne. Poziome podziały wyznaczają gzymsy. Nad witrynami i przejazdem bramnym biegnie wąski schodkowy, pod okapem dachu wysunięty przed lico elewacji uskokowy, zaakcentowany w dolnej części gęsto ustawionymi niewielkimi konsolami ozdobionych liśćmi akantu. Najwęższy gzyms znajduje się pod oknami I piętra i pod otworami okiennymi poddasza. Horyzontalne akcenty umieszczone zostały także pod oknami I piętra. Są to prostokątne płyciny, których pola wypełnia gęsta arabeskowa plecionka roślinna. Poziome podziały podkreśla także szereg trójkątnych naczółków nad oknami I piętra. Naczółki wsparte są na wąskich, niewielkich konsolach. Pola pomiędzy nimi wypełnione  zostały prostokątnymi płycinami o profilowanych brzegach i środkach wypełnionych gęstą plecionką palmetową. Poziome akcenty widoczne są również w partii poddasza gdzie usytuowane zostały niewielkie prostokątne okna okolone profilowanymi opaskami. Horyzontalnymi akcentami są dwa balkony znajdujące się na I piętrze w osiach sąsiadujących ze skrajnymi. Szerokie płyty balkonowe zabezpieczają metalowe balustrady o esowato wygiętych ozdobnych elementach. Wertykalne podziały w elewacji podkreślają osie wysokich, prostokątnych okien I piętra oraz wysoki, półokrągło zakończony przejazd bramny znajdujący się w osi centralnej.

Kamienica jest dostępna dla zwiedzającej w swojej części zewnętrznej.

Oprac. Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 03-04-2020 r.