willa - Zabytek.pl

Legnica, Poselska 24

woj. dolnośląskie, pow. Legnica, gm. Legnica

Willa jest cennym przykładem modernizmu, z prawdopodobnie najwcześniej zastosowanymi ekspresjonistycznymi formami dekoracyjnymi w architekturze miasta Legnicy.

Historia

Willa wybudowana została przez legnickiego fabrykanta maszyn Arthura Gubischa w latach 1924-25 według projektu Roberta Heidera i Roberta Günthera. W latach 30. XX w. w willi mieszkał ostatni nadburmistrz i radny miejski Werner Elsner. Od czasów II wojny światowej do 1993 r. budynek był użytkowany przez wojska armii radzieckiej. Po 1993 r. przeprowadzony został kapitalny remont willi.

Opis

Willa wzniesiona została w obszarze dzielnicy Tarninów (Dornbusch) w Legnicy (do 1945 r. – Liegnitz), na rozległej działce o zagospodarowaniu parkowym, zwrócona elewacją główną w kierunku południowym. Jest to okazały budynek w typie willi neoklasycystycznej, murowany, tynkowany, wzniesiony na planie prostokąta z aneksami, podpiwniczony, dwukondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem, nakryty wysokim dachem czterospadowym. Elewacja główna – południowa poprzedzona została wydłużonym, balkonowym portykiem o linii wklęsło-wypukłej wspartym w centralnej części na doryckich kolumnach.

Od strony ulicy Poselskiej posesja otoczona została ogrodzeniem murowanym z kamienia; wjazd ujęty dwiema symetrycznie ustawionymi portierniami o elewacjach licowanych kamieniem nakrytymi spłaszczonymi dachami czterospadowymi.

Zabytek dostępny od zewnątrz.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 18.10.2017 r.