komendantura sztabu wermachtu, obecnie siedziba zakładu ubezpieczeń społecznych, Legnica

komendantura sztabu wermachtu, obecnie siedziba zakładu ubezpieczeń społecznych

Legnica

photo

Budynek sztabu Wehrmachtu w Legnicy stanowi interesujący przykład budowli publicznej o cechach architektury modernistycznej okresu III Rzeszy.

Historia

Budynek sztabu Wehrmachtu w Legnicy (do 1945 r. – Liegnitz), obecnie siedziba Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wzniesiony został w latach 1936–1937. Po 1945 r. budynek zajęty był przez dowództwo Północnej Grupy Wojsk Armii Radzieckiej i znajdował się w wygrodzonej części miasta, tzw. „kwadracie“. Przejęty został przez władze polskie po opuszczeniu miasta przez wojska Federacji Rosyjskiej w 1993 r. Następnie wyremontowany i adaptowany na siedzibę ZUS.

Opis

Budynek sztabu Wehrmachtu, obecnie siedziba Zakładu Ubezpieczeń Społecznych to budynek usytuowany po południowej stronie ul. W. Grabskiego, trójskrzydłowy, założony na rzucie podkowy, trzykondygnacyjny z sutereną, nakryty dachami dwuspadowym nad skrzydłem głównym oraz czterospadowymi nad skrzydłami bocznymi. Elewacje tynkowane, bez poddziałów, zwieńczone uproszczonym gzymsem koronującym. Elewacja frontowa głównego korpusu 26-osiowa, z usytuowanym centralnie 5-osiowym, płytkim ryzalitem nakrytym dachem płaskim. Ryzalit poprzedzony opartym na słupach portykiem z tarasem. Frontowe elewacje bocznych skrzydeł 3-osiowe. Otwór wejścia głównego w kamiennym obramieniu. Okna prostokątne, ujęte tynkowymi opaskami z podokiennikami na konsolach. Wzdłuż ulicy zachowane murowane ogrodzenie z okładziną piaskowcową, z kutymi segmentami o prostym rysunku geometrycznym.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 04.02.2016 r.