Zamek Lubomirskich i Potockich, ob. muzeum - Zabytek.pl

Zamek Lubomirskich i Potockich, ob. muzeum

Łańcut

woj. podkarpackie, pow. łańcucki, gm. Łańcut (gm. miejska)

Bastionowy zamek magnacki palazzo in fortezza położony na wschód od miasta.Rezydencja rodowa książąt Lubomirskich i hrabiów Potockich, wybudowana w pierwszej połowie XVII w., przebudowana następnie w stylu neogotyckim i neobarokowym.

Historia Łańcuta sięga wczesnego średniowiecza. Na wzgórzu, do dziś zwanym Łysą Górą istniała w początkach XIV wieku osada. Król Kazimierz Wielki, który w latach 1340-1349 zajął ziemię przemyską, nadał Łysą Górę wojewodzie sandomierskiemu i staroście ruskiemu Ottonowi z Pilczy (ur. ok. 1340 – zm. 1384). Pozostałości tej pierwszej warowni, datowanej na XIV i XV wiek, nie zachowały się. Obok obronnej budowli król Kazimierz Wielki lokował w 1349 r. miasto. Rodzina Pileckich bardzo urosła na znaczeniu za czasów panowania Władysława Jagiełły. Żona Ottona – Jadwiga Melsztyńska była matką chrzestną króla, a ich jedyna córka – Elżbieta z Pilczy Granowska herbu Topór została w 1417 roku trzecią żoną Władysława Jagiełły i była koronowana na królową Polski. Źródła podają, że Pileccy gościli w swojej siedzibie króla Zygmunta Starego i cesarza Zygmunta Luksemburczyka. Tu także odbyło się spotkanie króla Władysława Jagiełły z księciem litewskim Witoldem. Ostatnim właścicielem Łańcuta z rodu Pileckich był Krzysztof (1568-1586). Po jego śmierci Łańcut przeszedł na własność Stadnickich herbu Szreniawa i w rękach tej rodziny pozostał do 1628 roku.

W końcu XVI lub na początku XVII wieku przeniesiono siedzibę na tereny obecnego zamku. Fundatorem nowego założenia był Krzysztof Pilecki albo Stanisław Stadnicki zwany „Diabłem Łańcuckim”. Stanisław niedoceniany za męstwo i czyny wojenne (wyprawy na Gdańsk, Moskwę i Węgry) zaczął występować przeciwko królowi i sejmowi. Ignorował wyroki sądowe, napadał na sąsiednie siedziby. Toczył prywatna wojnę ze starostą leżajskim Łukaszem Opalińskim. W 1608 roku wojska starosty zrównały z ziemią siedzibę Pileckich i Stadnickich. W tym samym roku miasto przeżyło najazd Tatarów. Jest niewykluczone, że wtedy właśnie podjęto decyzję o budowie nowej warowni. Po śmierci Stanisława Stadnickiego w roku 1610 dobra łańcuckie odziedziczyli jego dwaj synowie: Władysław i Stanisław.

W pierwszym etapie budowy nowego fortalicjum powstała czworoboczna wieża obronna o wymiarach 8 x 8,5 metra. Następnie Stadniccy dostawili do wieży budynek na planie prostokąta o wymiarach 15 x 24 metry. W latach 1610-1620 powstało murowane założenie w kształcie zbliżonym do podkowy, zamknięte od południa murem i przejazdem bramnym. Na narożach budowli pobudowano cztery niewielkie pięcioboczne baszty alkierzowe a całość prawdopodobnie otoczono ziemno-drewnianymi fortyfikacjami.

W 1628 roku nowym właścicielem zamku i miasta został Stanisław Lubomirski (1583-1649), wojewoda krakowski. W mieście wprowadził przepisy pozwalające na szybki rozwój rzemiosła, poprawił obwarowania miejskie. I chociaż jego główną siedzibą był Wiśnicz, to całkowicie przebudował dotychczasowy zamek Stadnickich. W latach 1629-1641 powstało nowoczesne założenie typu „palazzo in fortezza. Pięcioboczne, na planie gwiazdy, ziemno-murowane fortyfikacje bastionowe i głębokie suche fosy otaczały znajdującą się wewnątrz rezydencję. Przeniesiono wjazd do rezydencji na stronę zachodnią (uprzednio brama wjazdowa znajdowała się od południa). Nowy wjazd do zamku prowadził przez zwodzony most i ufortyfikowaną bramę. Zamek pozbawiono cech obronnych i przekształcono we wczesnobarokową rezydencję. Składał się z czterech skrzydeł. Dawne pięcioboczne alkierze przekształcono na narożne baszty, które otrzymały okna w miejsce strzelnic. Wnętrza urządzono zgodnie z duchem epoki. Zamek w Łańcucie zaprojektował nadworny architekt Stanisława Lubomirskiego – Maciej Trapola. Projektował on również zamek w Połonnem, budowle w Wiśniczu (ratusz, kościoły, przebudowa zamku ). Łańcuckie fortyfikacje są autorstwa Krzysztofa Mieroszewskiego - inżyniera i sekretarza królewskiego, fortyfikatora Jasnej Góry, Krakowa, autora dzieła Architectura militaria.

W wyniku podziału dóbr rodowych w 1642 roku dobra łańcuckie otrzymał od ojca Jerzy Sebastian Lubomirski (1616 – 1667), późniejszy marszałek wielki koronny (od 1649 roku). Podczas potopu szwedzkiego zniszczone zostało miasto, natomiast sam zamek nie ucierpiał. Być może nowoczesne fortyfikacje wzniesione przez Mieroszewskiego spowodowały, że w 1655 roku generał Douglas prowadzący wojska szwedzkie wycofał się spod zamku. Zamek w Łańcucie był jednym z nielicznych zamków w Polsce, które nie zostały zdobyte przez Szwedów. Jerzy Sebastian zawiązał konfederację, której celem było stworzenie armii do walki ze Szwedami. Z tego też powodu w Łańcucie gościł król Jan Kazimierz, który przybył tu ze Śląska. W 1657 roku łańcuckie fortyfikacje okazały się za mocne także dla szwedzkich sojuszniczych wojsk księcia Siedmiogrodu - Jerzego II Rakoczego.

Po pożarze zamku w 1688 roku przeprowadzono remont i przebudowę. Pracami kierował niderlandzki architekt Lubomirskich Tylman z Gameren. Jego dziełem są barokowe hełmy na basztach ujmujących elewację frontową. Unowocześniono fortyfikacje tworząc m.in. nowe stanowiska dla strzelców. Właścicielem zamku był wtedy Stanisław Herakliusz Lubomirski (1642-1702), mecenas sztuki i poeta.

Ostatnim z rodu Lubomirskich właścicielem Łańcuta był Stanisław, marszałek wielki koronny. Władał zamkiem od 1745 roku do swojej śmierci w roku 1783. Żoną Stanisława była Elżbieta Izabela z Czartoryskich, córka Augusta Aleksandra Czartoryskiego i Marii Zofii Sieniawskiej. Izabela Lubomirska zwana Księżną Marszałkową, to jedna z najwybitniejszych kobiet w Polsce XVIII wieku. Zaangażowana w życie polityczne i społeczne kraju, była też wybitnym mecenasem i kolekcjonerem sztuki. W latach 60. XVIII wieku książęca para rozpoczęła wielką, trwającą dziesiątki lat, przebudowę zamku na godną ich statusu rezydencję pałacową. Za czasów ostatnich z rodu Lubomirskich zamek całkowicie zatracił cechy obronne. Po śmierci męża, Izabela Lubomirska przez ponad trzydzieści lat zarządzała wielkim wspólnym majątkiem. Powstały wtedy, zachowane do dziś niepowtarzalne wnętrza: Apartamenty: Brenny, Chiński, Turecki, Wielka Jadalnia, Sala Balowa, Sypialnia Księżnej Marszałkowej, Sala Kolumnowa, Gabinet Rokokowy. Przy przebudowie działali wybitni artyści tego czasu: Szymon Bogumił Zug, Jan Christian Kamsetzer oraz nadworny architekt Księżnej Marszałkowej Jan Griesmayer a po nim Christian Piotr Aigner. Malowidła wykonał Vincenzo Brenna a sztukaterie Fryderyk Bauman. Fortyfikacje wokół zamku zostały, zgodnie z duchem czasu, przeprojektowane na ogrody. Dobudowano pawilon Biblioteki, urządzono teatr, a poza fosą wybudowano Zameczek Romantyczny. Fasadzie nadano neogotycki kostium.

Izabela Elżbieta z Czartoryskich zmarła w 1816 roku w Wiedniu. Dobra odziedziczyli dwaj wnukowie: Alfred i Artur Potoccy, którzy w roku 1823 podzielili się majątkiem. Klucz łańcucki przypadł w udziale Alfredowi. Aby uniknąć dalszych podziałów majątku stworzono ordynację i Alfred Potocki został pierwszym ordynatem, następnymi: jego syn Alfred II Józef oraz wnuk Roman Potocki. Potoccy okazali się dobrymi gospodarzami. Bardzo dbali o rozwój gospodarczy swoich dóbr stosując nowoczesne metody gospodarowania.

W czasach Alfreda I zamek i otoczenie uległy niewielkim przekształceniom. Nastąpiły zmiany w ogrodach, wybudowano klasycystyczną ujeżdżalnię dla koni, powstał nowy most. Alfred II Józef (1822-1889) sprawował ważne funkcje państwowe. Związany z dworem habsburskim gościł w zamku cesarza Franciszka Józefa i arcyksięcia Rudolfa, ale w Łańcucie bywał rzadko, wybierając raczej Wiedeń czy pałac Potockich we Lwowie. Za jego czasów zlikwidowano ogród włoski i zwierzyniec. Nie prowadzono większych remontów czy zmian.

Dopiero następny ordynat, Roman Potocki wraz z żoną Elżbietą Marią z Radziwiłłów (1861- 1950), przywrócił rezydencji dawną świetność. W latach 1889 - 1911 przeprowadzono w zamku generalny remont połączony z przebudową. Pracami kierowali: Armand Beauque francuski architekt i Albert Pio włoski rysownik. Zamek dostosowano do nowych potrzeb: założono elektryczność, centralne ogrzewanie, telefony i wodociągi. Zamkowi nadano nowy kostium stylistyczny w typie neobaroku francuskiego. Do zamku od strony południowej dobudowano też oficynę z wieżą. W rok później rozpoczęto prace w parku, które trwały czternaście lat do 1904 roku. Park został dwukrotnie powiększony i ogrodzony. Wtedy powstała m.in. słynna palmiarnia będąca kopią palmiarni w Schonbrunn. Pobudowano nową stajnie i wozownię. Po tej, ostatniej, przebudowie w stylu neobaroku francuskiego i dostosowaniu do panujących potrzeb i gustów zespół pałacowo - parkowy stał się jedną z europejskich rezydencji, miejscem w którym spotykały się znakomite rody arystokratyczne, dyplomaci, świat artystyczny.

Po śmierci Romana Potockiego (1851-1915) kolejnym, IV ordynatem został jego syn Alfred III Antoni Potocki (1886-1958). Dzięki spadkowi po Mikołaju Potockim, Alfred został bardzo zamożnym człowiekiem. Zamek w Łańcucie stał się miejscem spotkań towarzystwa z całej Europy. Alfred wraz z matką podejmowali licznych gości, użyczali też zamku władzom odrodzonej Polski do państwowych wizyt. Bywali tu przedstawiciele rodów królewskich, arystokracja polska i zagraniczna oraz politycy. Podejmowano tutaj m.in. króla rumuńskiego Ferdynanda z małżonką, Joachima von Ribbentrop oraz Jerzego księcia Kentu z żoną Marią i przyjaciółmi. Łańcut słynął z wystawnych bali, uczt i polowań. Rezydencja łańcucka wzbogaciła się o wiele wybitnych dzieł sztuki. Zamek dostosowano też do nowych standardów technicznych: przeprojektowano centralne ogrzewanie, wprowadzono liczne pokoje kąpielowe a w podziemiach urządzono łaźnię.

W czasie drugiej wojny światowej w zamku mieścił się sztab Wermahtu. Przed wkroczeniem Armii Czerwonej, Alfred Potocki z pomocą Niemców wywiózł z zamku znaczną część najcenniejszych dzieł sztuki. W lipcu 1944 roku również on wraz z matką opuścili Łańcut i osiedli na stałe w Szwajcarii. Elżbieta z Radziwiłłów zmarła w Lozannie w 1950 roku a Alfred w roku 1958. (Ich prochy powróciły do Łańcuta w 2001 roku). Po wyjeździe Potockich przed zamkiem wywieszono napis „Muzeum Narodu Polskiego”, co zostało uszanowane przez wkraczające wojska radzieckie. Zamek otrzymał ochronę i jeszcze w tym samym roku został udostępniony dla zwiedzających.

Obecnie w zamku w Łańcucie, jednej z najpiękniejszych rezydencji arystokratycznych w Polsce, działa znaczące muzeum wnętrz. Zamek słynie też z niezwykle ciekawej kolekcji pojazdów konnych, teatru dworskiego oraz festiwali muzycznych. Cały zespół otacza park w stylu angielskim, w którym godne obejrzenia są pawilony i zabudowania ściśle związane z dawnym codziennym życiem rezydencji. Zamek pełni również funkcje reprezentacyjne dla instytucji państwowych.

W 2005 r. zespół zamkowy w Łańcucie został uznany przez Prezydenta RP za pomnik historii.

Opracowała Iga Malawska.