dwór - Zabytek.pl

Konradów, 24

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Lądek-Zdrój - obszar wiejski

Dwór ma wartości historyczne i naukowe jako przykład dworu sołeckiego przekształconego na dwór szlachecki.

Jest reprezentatywny dla lokalnego, barokowego budownictwa Ziemi Kłodzkiej, dla jego nurtu cechującego się silnym tradycjonalizmem. Budynek ma także wartości artystyczne, szczególnie jeśli chodzi o formalny sposób ujednolicenia bryły i wyglądu elewacji.

Historia

Pierwsza wzmianka o Konradowie pochodzi z 1346 r., i wówczas miejscowość ta należała do dóbr z zamkiem Karpień pod Lądkiem, tzw. państewka karpieńskiego. W 1416 r. wzmiankowano w Konradowie sędziostwo (sołectwo z niższymi prawami sądowniczymi). Po rozwiązaniu państewka karpieńskiego Konradów wraz z sędziostwem włączono do cesarskich włości kameralnych. Następnie, w 1684 r. wieś, a w 1686 r. tutejsze dobra sędziowskie przeszły drogą sprzedaży w ręce szlacheckie i stały się jednym dominium. Dobrze rozwinięte gospodarczo i mające różne przywileje dobra sędziowskie z folwarkami i dworami sędziowskimi zawsze były pożądanymi posiadłościami. Dwór sędziowski w Konradowie istniał już zapewne przed 1416 r, a w 1653 r. spłonął wraz z folwarkiem. Obecny dwór powstał w 1 ćw. XVIII w., w wyniku przebudowy starszego budynku, pierwotnie mieszkalno-gospodarczego. Dowodzą tego wydłużenie bryły, zastosowanie typowo użytkowego i pozbawionego cech reprezentacji dwutraktowego układu wnętrz oraz zakłócenie regularności rytmu osi okiennych i podziałów elewacji. Dwór przebudowano zasadniczo w duchu schyłkowej fazy baroku wczesnego, o czym świadczą: bryła dworu, artykulacja w formie sieci podziałów i przemiennego, narożnego boniowania i uszakowe obramienia okienne. Zapewne w 4 ćw. XVIII w. dobudowano do fasady późnobarokowy portyk założony na obrysie wklęsło-wypukłym, z balkonem, inspirowany architekturą wielkich rezydencji w stylu dojrzałego baroku. Także w nawiązaniu do tych wzorów balkon dworu w Konradowie ograniczono balustradą komponowaną z wykorzystaniem zredukowanej wersji francuskiego ornamentu entre lacs et ovales. Ponadto w związku z tą rozbudową zamarkowano w elewacji frontowej, na poziomie balkonu trójosiowy pseudoryzalit środkowy nałożony na pierwotną artykulację. W 4 ćw. XVIII w. powstał też obecny portal w fasadzie, późnobarokowy, z wywiniętymi odśrodkowo ślimacznicami. W obu fazach dwór przebudowywany był przez lokalnych budowniczych wykazujących się silnym przywiązaniem do lokalnej tradycji budowlanej. A budowniczowie, którzy wznieśli portyk z balkonem i wykonali nowy portal nadali im cechy baroku ludowego. Dwór przebudowywano wewnątrz w XX w. z częściowym zatarciem zabytkowego charakteru wnętrz.

Opis

Dwór sędziowski w Konradowie usytuowany w centrum wsi, murowany, tynkowany, z wystrojem elewacji wykonanym w tynku. Zbudowany na planie wydłużonego prostokąta, dwutraktowy, dwukondygnacjowy, nakryty dachem czterospadowym. Na osi fasady portyk kolumnowy z balkonem. Na wysokim cokole ustawione kolumny ze zwężającymi się ku górze trzonami i z głowicami nawiązującymi do toskańskich wspierające belkowanie. Na belkowaniu posadowiona balustrada balkonu, dzielona słupkami. Segmenty balustrady z owalnymi blendami. Elewacje budynku rozczłonkowane podziałem sieciowym złożonym z profilowanego gzymsu nad przyziemiem, profilowanego gzymsu koronującego oraz z lizen. Naroża budynku podkreślone przemiennym boniowaniem. Okna w uszakowych obramieniach z podokiennikami. Portal w osi fasady, zamknięty łukiem pełnym, listwowy z przewiązkami u podstawy archiwolty oraz z dwiema ślimacznicami. W portalu zachowane neoklasycystyczne drzwi z nadświetlem.

Zabytek dostępny przez cały rok.

Oprac. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 07.09.2015 r.