dom

budynek mieszkalny 2. poł. XVIII w. Knyszyn

Knyszyn, Kościelna 6

woj. podlaskie, pow. moniecki, gm. Knyszyn - miasto

Budynek mieszkalny jest cennym przykładem podlaskiego drewnianego budownictwa 2.poł.

XVIII w. i tradycyjnego rzemiosła ciesielskiego. Zachowany bez większych zmian, prezentuje typową dla małych miast formę domu mieszkalnego z ozdobnie opracowanym gankiem w ścianie frontowej.

Historia

Dom wzniesiony w 2. poł. XVIII w. Początkowo należał do rodziny Klattów przybyłej z Niemiec w czasie zaboru pruskiego, następnie był zamieszkany przez rodziny Bartkiewiczów i Piaseckich, którzy zapisali się szczególnie w historii tego miejsca. Piaseccy zbierali pamiątki i dokumenty związane z historią Knyszyna. Budynek nie ucierpiał podczas wojen, remontowany był na bieżąco. Ostatnią właścicielką domu była Cecylia Piasecka. W 2009 r. po jej śmierci, dom przeszedł na własność gminy. Przeprowadzono w nim gruntowny konserwatorski remont. W 2011 r. dom z wyposażeniem został otwarty dla zwiedzających. Obecnie pełni funkcję izby regionalnej z ekspozycją zbiorów etnograficznych. W 2011 r. dom zajął I miejsce w Konkursie na Najlepiej Zachowany Zabytek Wiejskiego Budownictwa Drewnianego w Województwie Podlaskim.

Opis

Budynek usytuowany w centrum miasta, w linii zabudowy pn. pierzei ul. Kościelnej, ustawiony kalenicowo. Szerokofrontowy, frontem skierowany na południe. Budownictwo ludowe.

Wzniesiony na rzucie wydłużonego prostokąta. Prostopadłościenną bryłę przykrywa dwuspadowy dach z wydatnym okapem skrzynkowym, pokryty dachówką ceramiczną. Drewniany, zbudowany w konstrukcji zrębowej, posadowiony na kamiennym fundamencie, częściowo podpiwniczony. Ściany zwęgłowane na jaskółczy ogon, bez ostatków, pobielone. Szczyty odeskowane pionowo. Elewacja frontowa symetryczna, z gankiem nakrytym daszkiem dwuspadowym wspartym na czterech słupach ujętych deskową balustradą, w górnej części wypełnionym listwową kratownicą. Drzwi dwuskrzydłowe, klepkowe. Po obu stronach ganku po trzy okna dwuskrzydłowe, sześciokwaterowe. Ściana tylna symetryczna, siedmioosiowa, z jednoskrzydłowymi, spongowymi drzwiami wejściowymi na osi środkowej. Ściany szczytowe analogiczne, dwuosiowe, z oknami na osiach i jednym oknem w szczycie. Wnętrze o układzie dwutraktowym, z centralnie umieszczoną sienią. Po obu stronach sieni symetrycznie rozmieszczone pomieszczenia przykryte stropem belkowym, podłogi deskowe. Zachowane piece ceglane i kaflowe z kapą oraz grzewcze kaflowe. Dom wyposażony w sprzęty w stylu dworkowym z przełomu XIX i XX wieku. Obecnie także ekspozycja zbiorów etnograficznych.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz, możliwość zwiedzania po uzgodnieniu z Knyszyńskim Ośrodkiem Kultury.

Oprac. Joanna Kotyńska-Stetkiewicz, OT NID w Białymstoku, 25-11-2015 r.