kapliczka przydrożna - Zabytek.pl

kapliczka przydrożna

architektura sakralna XIX w. Zagórz

Zagórz, Marszałka Józefa Piłsudskiego 70

woj. podkarpackie, pow. sanocki, gm. Zagórz - miasto

Kapliczka jest przykładem małej architektury sakralnej, znakiem upamiętniającym budowę szkoły w Zagórzu i świadectwem lokalnej pobożności.

Historia obiektu

Kapliczka została ufundowana prawdopodobnie w okresie budowy szkoły w Zagórzu wzniesionej w l. 1927-28. Odnawiana była kilkakrotnie metodami gospodarczymi. W 2014 r. została wpisana do rejestru zabytków ruchomych, a cztery lata później poddana pracom konserwatorskim i renowacyjnym.

Opis

Kapliczka kubaturowa, neogotycka, zbudowana z cegły na zaprawie wapienno-cementowej, pokryta tynkiem o zróżnicowanej fakturze oraz warstwą malarską emulsyjną i akrylową.  Wzniesiona na rzucie kwadratu jako dwukondygnacyjna, z przeszkloną górną partią i przykryta strzelistym hełmem z ażurowym krzyżem w zwieńczeniu. Pokrycie dachu z blachy w układzie karo. W przyziemiu ścianki kapliczki zdobione są płycinami zamkniętymi łukiem ostrym. Tylna ściana kapliczki gładka. W górnej partii podbudowanej wysuniętym gzymsem ścianki zamknięte są trójkątnymi szczytami z gzymsem profilowanym. Naroża zaakcentowane pilastrami. Przeszklenia kapliczki w ślusarskiej oprawie ze szkła białego oraz ornamentowego, barwionego w kolorze zieleni, kobaltu i ugru. We wnętrzu gipsowa figura Matki Bożej Niepokalanej.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 26-01-2024 r.