dzwonnica-brama - Zabytek.pl

dzwonnica-brama

dzwonnica 2. poł. XVIII w. Goraj

Goraj

woj. lubelskie, pow. biłgorajski, gm. Goraj - miasto

Dzwonnica bramowa z k.XVIII w., wraz z nieco wcześniejszym kościołem par.pw.

św. Bartłomieja Ap. stanowi przykład skromnego barokowego zespołu sakralnego, charakterystycznego dla lokalnego mecenatu.

Historia

Parafia w Goraju została erygowana w 1379 r., co zbiegło się zapewne z nadaniem praw miejskich. Pierwsze trzy kościoły były drewniane, obecny murowany wzniesiony w l. 1779-82, zapewne wg proj. arch., Fryderyka Gisgesa, z fundacji ks. Baltazara Dulewskiego, miejscowego proboszcza, profesora Akademii Zamojskiej. Dzwonnica zbudowana zapewne w k. XVIII w., zachowana w pierwotnym stanie, kilkakrotnie remontowana (m. in. ze zmianą pokrycia dachu z gontu na blachę).

Opis

Zespół kościelny znajduje się na pn.-zach. krańcu wsi (d. miasteczka), na niewielkim wzniesieniu. W jego skład wchodzi kościół oraz nieco późniejsza dzwonnica bramowa, usytuowana po pd. stronie cmentarza kościelnego, na zamknięciu ul. Kościelnej prowadzącej od strony d. rynku. Dzwonnica. Barokowa. Włączona w linię murowano – metalowego ogrodzenia ogrodzenie, wzniesiona na planie wydłużonego prostokąta, dwukondygnacyjna. Murowana z cegły i kamienia, otynkowana. Dolna kondygnacja szersza, z otworem przejazdowym zamkniętym łukiem koszowym na osi i dwiema lokalnościami po bokach. Górna kondygnacja węższa, połączona z dolną spływami, przepruta dwoma wysmukłymi, zamkniętymi półkoliście otworami dzwonowymi, zwieńczona trójkątnym przyczółkiem, nad którym od frontu krzyż na postumencie. Elewacje o podziałach ramowo-lizenowych, z boniowanymi narożami, ozdobione dekoracyjnymi płycinami; w elewacji tylnej otwory wejściowe. Dwuspadowy dach nad dzwonnicą, spływy i daszki okapnikowe pokryte blachą.

Oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 06.12.2018 r.

Rodzaj: dzwonnica