miejsce produkcji, st. 8 - Zabytek.pl

miejsce produkcji, st. 8

stanowisko o funkcji gospodarczej epoka żelaza Obórki

Obórki

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Olszanka

Osada hutnicza we wsi Obórki, użytkowana i zamieszkiwana w IV i V w.n.e.przez ludność kultury przeworskiej, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o prahistorii Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie produkcyjnym na Ziemi Brzeskiej. Na stanowisku tym w dymarkach z rudy darniowej wytapiano „łupy” żelazne – półprodukty do wyrobu przedmiotów żelaznych.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach zachodniej terasy Potoku Pępickiego, około 700 m na wschód od pałacu i parku we wsi, około 750 m na południe od szosy do Krzyżowic i mostu nad w/w ciekiem.

Osada hutnicza położona jest na polach ornych rozciągających się na lewobrzeżnej, lekko wyniesionej piaszczysto-żwirowej terasie Potoku Pępickiego, na działce gruntowej nr 101/35. Relikty tej pradziejowej i średniowiecznej osady zalegają pod warstwą orną, a artefakty archeologiczne głównie w postaci fragmentów naczyń glinianych i różnej wielkości kawałków żużli dymarkowych zostały odkryte na powierzchni pola.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1987 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych  w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez badacza dr. Marka Bednarka z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na koniec okresu rzymskiego. Zarejestrowano także ślad osadnictwa datowany na okres średniowieczny.

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne – osada hutnicza, zostało odkryte w 1987 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził dr M. Bednarek ze studentami, a kwerendę do badań wykonał prof. S. Pazda z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polu znaleziono kilka fragmentów naczyń glinianych i kawałki żużli dymarkowych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana pod koniec późnego okresu rzymskiego faza D (IV-V w.) przez ludność kultury przeworskiej. Stanowisko niszczone jest głęboką orką.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 25.07.2019 r.