osada, st. 15 - Zabytek.pl

osada, st. 15

osada średniowiecze wczesne Stroszowice

Stroszowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Osada w Stroszowicach użytkowana i zamieszkiwana we wczesnym i późnym średniowieczu, jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o dziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o średniowiecznym osadnictwie na Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach zachodniej terasy zalewowej Ścinawy Niemodlińskiej, łagodnie opadającej do jej starorzecza i meandrującego koryta, na piaszczysto-żwirowym polu, około 25 m na południe od szosy prowadzącej do wsi Oldrzyszowice. Stanowisko rozciąga się na działce gruntowej nr 218/1.

Opis stanowiska: na polu ornym rozciągającym się na lewobrzeżnej, lekko wyniesionej terasie Ścinawy Niemodlińskiej dopływu Nysy Kłodzkiej, znaleziono artefakty archeologiczne, które należy głównie wiązać z wczesnośredniowieczną osadą. Relikty osady zalegają pod warstwą orną, a ruchome zabytki archeologiczne w postaci fragmentów naczyń glinianych odkryto na powierzchni pól.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stanowisko archeologiczne – osada, zostało odkryte w 1987 r. w ramach badań systemem Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził K. Bykowski ze studentami z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polach znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada użytkowana była w fazie starszej (VIII-X w.) okresu wczesnośredniowiecznego. Odkryto także kilka fragmentów naczyń świadczących o użytkowaniu osady w XIV - XV wieku. Stanowisko jest niszczone głęboką orką.

Stanowisko położone jest na obszarze prywatnym. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 19.03.2020 r.