klub żołnierski - Zabytek.pl

klub żołnierski

budynek użyteczności publicznej 1895 r. Gryfice

Gryfice, Nowy Świat 4

woj. zachodniopomorskie, pow. gryficki, gm. Gryfice - miasto

Historia obiektu/datowanie etapów budowy Budynek należał do zespołu szkoły podoficerskiej, powstałego w latach 1895-1897. Pierwotnie przeznaczony był prawdopodobnie do prowadzenia szkoleń elewów szkoły. Główny, dwupiętrowy gmach tej szkoły, usytuowany od strony ob. ulicy Piłsudskiego nie zachował się. Po I wojnie światowej zabudowania szkoły adaptowano na mieszkania dla przesiedleńców z terenów objętych przez Polskę. W 1932 r. w budynkach zespołu ulokowano obóz pracy dla młodzieży, a w 1935 r. ponownie zakwaterowano wojsko. W czasie 2. wojny światowej kwaterowały tu różne oddziały niemieckie i współpracujące z Niemcami (jak tzw. Legion Francuski). Pod koniec wojny zniszczeniu uległ główny gmach szkoły. Po 1945 r. w budynkach zespołu zakwaterowano Szkołę Oficerską I Armii Wojska Polskiego i Oficerską Szkołę Piechoty. W latach 1970-2001 mieściła się tu siedziba dowództwa 26 brygady rakietowej wraz z 82 dywizjonem dowodzenia. Po 2010 r. budynek wyremontowano adaptując go do funkcji mieszkalnej. W związku z poszerzeniem ulicy Nowy Świat rozebrano mur oddzielający budynek od ulicy.

Opis obiektu

Budynek usytuowany na północ od Starego Miasta, w obrębie zespołu dawnej szkoły podoficerskiej. Zwrócony elewacją frontową na północ, w stronę dawnego dziedzińca koszarowego.

Założony na wydłużonym rzucie złożonym z trzech wyodrębnionych segmentów z asymetrycznie usytuowanymi ryzalitami w obu dłuższych elewacjach. W części wschodniej i zachodniej oraz w partiach ryzalitów jednopiętrowy, w pozostałych częściach parterowy, podpiwniczony, nakryty wysokimi dachami dwuspadowymi i naczółkowymi. W partiach zryzalitowanych dachy usytuowane poprzeczne do głównej kalenicy, zwieńczone kulistymi sterczynami.

Budynek murowany, nietynkowany, o elewacjach oblicowanych cegłą klinkierową, ścianki facjatek ryglowe, dach kryty ceramiczną dachówką zakładkową.

Elewacje asymetryczne, z wydatnymi ryzalitami, podzielone gzymsem parapetowym pod oknami parteru, dekorowane pasami ciemnej glazurowanej cegły. Otwory okienne i drzwiowe zamknięte w większości łukami odcinkowymi, na I piętrze i w szczytach okna zamknięte prosto, okna części środkowej większe od pozostałych, trójdzielne, w innych partiach budynku na ogół dwudzielne, w szczytach i na piętrze – na ogół wąskie, jednodzielne. W szczytach i elewacjach I piętra wyeksponowana ozdobnie opracowana konstrukcja ryglowa.

Wnętrze zróżnicowane pod względem układu. Zachowane trzy stare klatki schodowe – masywne z metalowymi kutymi barierami. W części środkowej usytuowana była duża sala o stropie wspartym na dwóch rzędach żelaznych słupów o ozdobnych głowicach.

Dostępność obiektu dla zwiedzających

Obiekt dostępny z zewnątrz, wewnątrz ewentualnie za zgodą lokatorów.