cerkiew greckokatolicka, ob. prawosławna pw. św. Anny - Zabytek.pl

cerkiew greckokatolicka, ob. prawosławna pw. św. Anny

cerkiew 1923 r. Młodowice

Młodowice, 66

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Cerkiew w Młodowicach wzniesiona jako zrębowa, trójdzielna z kopułą nad nawą prezentuje najczęściej spotykany typ konstrukcyjny, kontynuując tradycje drewnianej architektury cerkiewnej.

Historia obiektu

Budynek cerkwi powstał w 1923 r., na miejscu poprzedniej, spalonej w 1915 r. Należał do parafii greko-katolickiej w Kormanicach, dekanat Niżankowice. W tym samym czasie wybudowano obok cerkwi drewnianą dzwonnicę. W 1947 r., po wysiedleniu ludności ukraińskiej, budynek utracił pierwotnych właścicieli i stał nieużytkowany do 1956 r., kiedy został przejęty przez cerkiew prawosławną.

Opis obiektu

Zespół cerkiewny zlokalizowany jest w środkowej części wsi, na wzniesieniu, po pn. stronie lokalnej drogi prowadzącej do Fredropola.

Cerkiew została zbudowana jako orientowana, trójdzielna z poszerzonym korpusem nawowym oraz z zakończonym trójbocznie prezbiterium z dobudowaną do niego od pn. zakrystią. Dominującym elementem rozczłonkowanej bryły jest ośmioboczny tambur, nakryty ośmiopołaciową, cebulastą kopułą zwieńczoną latarnią z krzyżem. Nad równej wysokości nad nawą, babińcem i prezbiterium założono dachy wielopołaciowe, cztero-, trzy- i pięciospadowe, nad zakrystią zadaszenie pulpitowe. Całość obiega wsparte na rysiach opasanie. Cerkiew wybudowano na kamiennej podmurówce, z drewna w konstrukcji zrębowej, dachy pokryto blachą ocynkowaną. Elewację frontową rozplanowano jako jednoosiową, boczne trójosiowe w nawie i po jednej osi w prezbiterium z prostokątnymi, zamkniętymi półkolem oknami. Wnętrze nakryte stropem płaskim.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekty dostępne po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 24-01-2024 r.