cmentarz - Zabytek.pl

cmentarz

cmentarz obrządku wschodniego 1923 r. Młodowice

Młodowice, 66

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Cmentarz jest uzupełnieniem funkcjonalnym i krajobrazowym zespołu cerkiewno-cmentarnego.

Historia obiektu

Cmentarz założono w sąsiedztwie cerkwi wraz z jej budową, w 1923 r. Pierwsze pochówki, umiejscowione w pd. części działki, pochodzą z 1. poł. XX w. Młodsze nagrobki rozmieszczone są rzędowo w środkowej i północnej części.

Opis obiektu

Zespół cerkiewny ulokowany jest w środkowej części wsi, na wzniesieniu, po pn. stronie lokalnej drogi prowadzącej do Fredropola.

Cmentarz rozplanowano na pn. od cerkwi i dzwonnicy oraz wokół nich. Obejmuje obszar o rzucie zbliżonym do prostokąta. W jego południowej części rozmieszczone są swobodnie starsze nagrobki w formie żeliwnych krzyży na kamiennych postumentach, w północnej części, nowsze pochówki zgrupowane są w rzędach. Nagrobkom towarzyszy zieleń wysoka w układzie nieregularnym.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 24-01-2024 r.