dzwonnica - Zabytek.pl

Młodowice

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Dzwonnica jest uzupełnieniem zespołu cerkiewno-cmentarnego. Jej forma stanowi kontynuację tradycji drewnianego budownictwa sakralnego tych ziem.

Historia obiektu

Dzwonnica powstała w 1923 r., wraz z budową nowej cerkwi, na miejscu starszej, zniszczonej w pożarze. W 1947 r., po wysiedleniu ludności ukraińskiej, budynek utracił pierwotnych właścicieli i stał, podobnie jak cerkiew, nieużytkowany do 1956 r., kiedy został przejęty przez cerkiew prawosławną.

Opis obiektu

Zespół cerkiewny ulokowany jest w środkowej części wsi, na wzniesieniu, po pn. stronie lokalnej drogi prowadzącej do Fredropola.

Dzwonnicę wybudowano na rzucie regularnego ośmioboku, jako dwukondygnacyjną, o ścianach lekko schodzących się ku górze i wertykalnie ukształtowanej bryle, zadaszonej nieco spłaszczonym, ośmiopołaciowym, dachem namiotowym zakończonym ośmiopołaciową, cebulastą kopułką z makowicą, na której osadzono stalowy krzyż. Pod okapem w części frontowej wycięto w sześciu ścianach ozdobne otwory tworzące rodzaj otwartej galeryjki. Zadaszenie nad wejściem wsparte jest na dwu ozdobnie wycinanych słupach. Dzwonnicę wybudowano z drewna, w konstrukcji słupowo-ramowej. W jednoprzestrzennym wnętrzu wisiały pierwotnie dwa dzwony, obecnie jeden, współczesny dzwonnicy.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 24-01-2024 r.