zagroda holenderska nr 4 - Zabytek.pl

zagroda holenderska nr 4

budynek mieszkalny koniec XIX w. Brudzędy

Brudzędy, 3

woj. warmińsko-mazurskie, pow. elbląski, gm. Markusy

Zagroda holenderska położona na niewysokim terpie przy południowej stronie drogi z Kępniewa do Starego Dolna.

Zagroda składała się w XIX wieku z 6 budynków, a obecnie z 4: drewnianego domu mieszkalnego w zabudowie wzdłużnej z oborą w stanie ruiny, drewnianej stodoły-spichlerza i murowanego lamusa. Siedlisko wypełnione sadem z zachowanym starodrzewiem owocowym, oraz na granicach siedliska starodrzew jesionowy, dębowy, lipowy i brzozowy.

Dom i stodoła powstały w 4. ćwierci XIX wieku, lamus w początku XX wieku, natomiast obora przebudowana została w latach 40ych XX wieku. Liczne znaleziska kafli piecowych z XVII wieku pozwalają datować powstanie siedliska równo z okresem lokacji wsi, czyli na lata 30te XVII wieku.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Filip .

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_28_ZE.45782