dom, Brudzędy

photo

Dom mieszkalny z brusów sosnowych łączonych dyblami z wyszczelnieniem piórami drewnianymi, w narożnikach jaskółcze ogony z palcem zasłonięte pilastrem toskańskim. Fundamenty kamienne ze ścianką ceglaną.
Konstrukcja więźby krokwiowo-jętkowa na ramie płatwiowo-słupowej. Na jednej ze ścian wewnętrznych odkryto datę odręczną 1897 - stąd propozycja datowania domu, jednakże widoczne zmiany w układzie wewnętrznym świadczyć mogą o przebudowie zabytku przed 1897 r. lub posadowieniu obecnego domu na fundamentach wcześniejszej budowli. W miejscu dawnej czarnej kuchni (widoczne pozostałości fundamentów pieca butelkowego) stworzono drugą sień z oknem, a pierwotny korytarz prowadzący do ganku kuchennego sytuowanego niegdyś na osi budynku zamieniono na pokój traktując ganek jako werandę.

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Filip Gawliński.

• Adres: Brudzędy 3