cmentarz przykościelny - Zabytek.pl

cmentarz przykościelny

cmentarz rzymskokatolicki 1300 r. Rembertów

Rembertów

woj. mazowieckie, pow. piaseczyński, gm. Tarczyn - obszar wiejski

Zespół kościoła, dzwonnicy i przykościelnego cmentarza w Rembertowie stanowi doskonały przykład dwóch zabytkowych obiektów drewnianej architektury sakralnej zachowanych w pierwotnym otoczeniu nekropolii obsadzonej wysoką zielenią.

Godny podkreślenia jest autentyzm obiektów wpisanych w otaczający krajobraz.

Historia

Parafia w Rembertowie erygowano była w XIII w. Pierwsza wzmianka o proboszczu pochodzi z 1414 r., a o kościele pw. św. Jana Chrzciciela z 1420 r. Został on wystawiony staraniem właścicieli wsi - Rembiertowskich. Kolejna świątynia ufundowana została w latach 1730-1742 przez Katarzynę Siekierzyńską - miecznikową Latyczewską i dziedziczkę dóbr z pobliskiego Michrowa. Kościół stanął na fundamentach starego, w otoczeniu przykościelnego cmentarza, był niewielki, drewniany, jednonawowy. W 1826 r. świątynia została wyremontowana, a w jej pobliżu dostawiono istniejącą do dnia dzisiejszego dzwonnicę. W roku 1880 kościół został przebudowany. Podwyższono mu ściany, przedłużono nawę i dobudowano do niej chór. Kolejne remonty prowadzone były w 1936 r. (położono m.in. nowe, blaszane pokrycie dachu), w 1959 oraz w końcu lat 90.

Opis

Cmentarz przykościelny jest uporządkowany, z jednym zachowanym nagrobkiem kolatorów kościoła: rodziny Sosnowskich z Michrowa.

Oprac. Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie, 04-08-2017 r.