kościół pw. św. Józefa - Zabytek.pl

kościół pw. św. Józefa

kościół 1638 - 1644 Wschowa

Wschowa, Kościuszki 2

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Wschowa była silnym centrum religijnym związanym z biskupstwem poznańskim.Oprócz parafii działał tu od 1456 roku zakon franciszkanów-obserwantów, którzy założyli klasztor i kościół pw.

św. Franciszka i Bernardyna. Zakonnicy opuścili miasto w wyniku konfliktu z luteranami. Dzięki zabiegom starosty wschowskiego Hieronima Radomickiego w 1629 r. powrócili do Wschowy. Budowę obecnej świątynia pw. św. Józefa Oblubieńca ukończono w 1644 r., dzięki hojności Mikołaja Tarnowieckiego (zm. 1640) i jest to przykład architektury manieryzmu, autorstwa Krzysztofa Bonadury Starszego.

Wnętrze kościoła to skarbnica pamiątek po licznych dobrodziejach konwentu. Podziwiać można grupę epitafiów i portretów trumiennych rodziny Gurowskich, nagrobek fundatora kościoła Mikołaja Tarnowieckiego (zm. 1640). Autorem ołtarza głównego i czterech bocznych,(1793-1785,) jest Antoni Schulz z Rawicza. Obraz w ołtarzu głównym „Zdjęcie z Krzyża” pochodzi z XVII wieku. Autorami fresków w prezbiterium ( gloryfikacja Trójcy Świętej ) są Walenty Żebrowski i Liboriusz Staniszewski. Freski w nawie głównej, obrazujące zaślubiny św. Józefa z Maryją (obraz Trójcy Ziemskiej) w otoczeniu grup świętych, wykonał malarz głogowski Joachim Ernest Engelfeldner. Namalowany na sklepieniu widoczny jest również jedyny we Wschowie wizerunek św. Jakuba wśród apostołów. O tym, że świętego Jakuba Starszego szukać można wśród apostołów przypomniał pan Marek Bazak, który pielgrzymując polskimi Drogami św. Jakuba dotarł do Wschowy. W 1731 r. wzniesiono Kaplicę Św. Krzyża, tam w ołtarzu gotycka figura Chrystusa, odnaleziona podczas prac budowlanych przy budowie świątyni. W 1742 r. wzniesiono wieżę i ustawiono na dziedzińcu odpustowym figurę św. Józefa, następnie krużganki z kaplicami (1745-1746), drogą krzyżową( 1789). Od południa przylega murowany klasztor. W 1828 r. nastąpiła kasata zakonu. Po drugiej wojnie światowej kościół św. Józefa i klasztor wróciły w ręce franciszkanów. W 2006 r. powstała Kaplica Papieska. W okresie Bożego Narodzenia ozdobą jest żłóbek w świątyni i żywa szopka na dziedzińcu.

W 2018 roku odczytano dekret ustanawiający kościół wschowskich franciszkanów Sanktuarium Najświętszej Marii Panny Matki Bożej Pocieszenia. W tym samym roku podczas Uroczystości Bożego Ciała Wschowę zawierzono Matce Bożej Pocieszenia.

Źródło: Informator "Wschowa na Drodze św. Jakuba"

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Magdalena .