pałac Albertich - Zabytek.pl

pałac Albertich

kamienica XIX w. Wałbrzych

Wałbrzych, 1 Maja 9

woj. dolnośląskie, pow. Wałbrzych, gm. Wałbrzych

Siedziba wałbrzyskiego Muzeum Porcelany jest cennym przykładem klasycystycznej, miejskiej architektury rezydencjonalnej na Dolnym Śląsku.

Historia

Budowla pałacowa, obecnie pełniąca funkcję muzealną, wzniesiona została w 1801 r. dla Juliusa Sonnabenda według projektu Leopolda Niederäckera. Od 1834 r. pałac stanowił własność fabrykanckiej rodziny Albertich. Następnie wykupiony został przez miasto i stał się w 1926 r. siedzibą Muzeum Regionalnego z biblioteką i archiwum. Muzeum wałbrzyskie zostało założone w 1908 roku przez Altertumsverein für das Waldenburger Gebirgsland (Towarzystwo Starożytności Ziemi Wałbrzyskiej), powołane z inicjatywy Juliusa Joppicha i otrzymało nazwę Altertumsmuseum für das Waldenburger Gebirgsland (Muzeum Starożytności Ziemi Wałbrzyskiej). W 1926 roku opiekę nad muzeum, które zmieniło nazwę na Heimatmuseum in Waldenburg (Muzeum Regionalne w Wałbrzychu), przejął Zarząd Miejski w Wałbrzychu. Kolekcję przeniesiono do pałacu Albertich. Pierwszym dyrektorem muzeum został Friedrich Stelter.

Opis

Pałac Albertich, obecnie Muzeum Porcelany w Wałbrzychu, otoczony ogrodem usytuowany jest po południowej stronie ul. 1 Maja, na terenie opadającym w kierunku wschodnim, oraz otoczony ogrodem, zwrócony fasadą na północny zachód (w stronę ulicy),.

Pałac jest budowlą trójskrzydłową, założoną na symetrycznym planie, z centralnym, prostokątnym korpusem głównym i dwoma prostokątnymi skrzydłami prostopadłymi do naroży elewacji głównej; dwukondygnacyjną, krytą dachami czterospadowymi z pokryciem ceramicznym), w dachach schodkowe lukarny. Kompozycja poprzedzonej dziedzińcem 7-osiowej fasady korpusu jest  symetryczna, z centralnym ryzalitem, podwyższonym o III kondygnację i zwieńczonym trójkątnym naczółkiem zdobionym ornamentem ząbkowym. W ryzalicie znajduje się główne wejście do pałacu, zamknięte łukiem pełnym; powyżej umieszczone okna ujęte parami jońskich kolumn wielkiego porządku. Pośrodku tylnej elewacji 2-osiowy ryzalit zwieńczony trójkątnym naczółkiem.Zachowany jest wyrobiony w tynku detal architektoniczny, w tym umieszczona w ryzalicie, ponad wejściem głównym tablica z datą budowy MDCCCI.  Zachowany jest historyczny układ wnętrz; obiekt pełni obecnie funkcje ekspozycyjne.

Przed pałacem znajduje się frontowy, prostokątny dziedziniec przed elewacją tylną – teren ogrodu z odcinkami ogrodzenia.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 07.11.2018 r.