zespół kościoła pw. św. Stanisława Biskupa - Zabytek.pl

zespół kościoła pw. św. Stanisława Biskupa

kościół 1727 r. Boguchwała

Boguchwała

woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Boguchwała - miasto

Zespół kościelny składa się z późnobarokowego kościoła pw. św. Stanisława Biskupa z wnętrzem o charakterze rokokowym, klasycystycznej plebanii oraz murowanego ogrodzenia. Usytuowany na wysokiej skarpie i powiązany kompozycyjnie z zespołem pałacowym stanowi cenny i malowniczy element w zabudowie obecnego miasteczka Boguchwała. Kościół o architekturze wysokiej klasy i rzadkim rozwiązaniu z wieżą na przedłużeniu prezbiterium, należy do wyróżniających się obiektów zabytkowych w województwie.

Historia obiektu

Kościół parafialny pw. św. Stanisława Biskupa wzniesiony został, jako trzecia z kolei świątynia w miejscowości Piotraszówka, w 1727 r. z fundacji księcia Teodora Lubomirskiego, wojewody krakowskiego, ówczesnego właściciela miejscowości. Rok później miejscowość uzyskała prawa miejskie i zmieniła nazwę na Boguchwała. Według Zygmunta Hendla budowniczy obiektu prawdopodobnie pochodził z Moraw. Niedługo potem, przed połową XVIII w., wzniesiono budynek plebanii, na działce sąsiadującej z pałacem.

W 1860 r. cmentarz kościelny obwiedziono murem, na miejscu wcześniejszego ogrodzenia z drewnianych sztachet.

W l. 1895-1903 przeprowadzono prace przy kościele i plebanii. Budynek kościoła został odnowiony i częściowo przebudowany, podwyższono wieżę, zmieniono pokrycie dachu z gontowego na blaszane, zmieniono kształt hełmu na wieży oraz dobudowano niewielką kruchtę od zachodu.

W budynku plebanii podwyższono poddasze, dobudowano ganek wejściowy a dach pokryto dachówką ceramiczną. Prace przeprowadzono wg projektu krakowskiego architekta i konserwatora Zygmunta Hendla, z inicjatywy ówczesnego proboszcza Władysława Purzyckiego.

Od 1989 r. barokowa świątynia pełni funkcję kościoła filialnego. W k. XX w. przeprowadzono adaptację poddasza budynku plebanii.

W l. 2003 – 2006 przeprowadzono remont generalny kościoła.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w centrum miejscowości, po pd. stronie drogi krajowej DK 19, w bezpośrednim sąsiedztwie zespołu pałacowego, z którym graniczy murem od pd. Zespół kościelny ulokowany jest, podobnie jak pałacowy, na skraju stromej skarpy opadającej ku wschodowi i południu jako brzeg szerokiej doliny Wisłoka. Świątynia otoczona jest murem z bramą i dwoma bramkami, z których jedna prowadzi do pałacu. Plebania położona jest w odległości ok. 60 m na pn. od kościoła, po drugiej stronie lokalnej drogi, pozostając z nim w osiowej relacji kompozycyjnej i widokowej.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt częściowo dostępny. Kościół użytkowany okazjonalnie.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie: 25-01-2024 r.