ogrodzenie - Zabytek.pl

Boguchwała

woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Boguchwała - miasto

Murowane ogrodzenie stanowi uzupełnienie zabytkowego zespołu barokowego kościoła parafialnego.

Historia obiektu

Kościół parafialny pw. św. Stanisława Biskupa wzniesiony został w 1727 r. z fundacji księcia Teodora Lubomirskiego, wojewody krakowskiego, ówczesnego właściciela miejscowości. W 1860 r. cmentarz kościelny obwiedziono murem, na miejscu wcześniejszego ogrodzenia z drewnianych sztachet.

W l. 2003-2006 przeprowadzono remont generalny kościoła i ogrodzenia.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest na skraju stromej skarpy opadającej ku wschodowi i południu jako brzeg szerokiej doliny Wisłoka. Świątynia otoczona jest murem z bramą i dwoma bramkami, z których jedna prowadzi do pałacu.

Ogrodzenie cmentarza kościelnego o obrysie nieregularnego ośmioboku, przeprute jest bramą główną w ścianie pn.-zach. oraz bramkami w kurtynie pn. i pd., od strony pałacu. Ogrodzenie wymurowano z cegły i kamienia, gładko otynkowano. Jego ściany ożywione od strony obejścia kościoła wnękami zakończono od góry  pulpitowym zadaszeniem z dachówki ceramicznej.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 25-01-2024 r.