dzwonnica - Zabytek.pl

Lesko, Kościuszki 10

woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Lesko - miasto

Dzwonnica, będąca elementem zespołu kościoła parafialnego jest ważnym elementem w zabudowie miasteczka oraz kluczowym akcentem wertykalnym jego panoramy.

Historia obiektu

Budowę dzwonny w obejściu kościoła rozpoczęto w 1725 r., ukończono około poł. XVIII w. W pożarze z 1886 r. zniszczony został hełm dzwonnicy, odbudowany w nieco uproszczonej formie w 1900 r. W czasie 2. wojny światowej kościół i dzwonnica zostały uszkodzone, po zakończeniu działań wojennych naprawiono uszkodzenia. Prace remontowe przeprowadzano także w 2011 r.

Opis obiektu

Zespół kościelny w Lesku położony jest na wzniesieniu stromo opadającym na pn.-wsch., w obrębie miasta lokacyjnego.

Dzwonnica wybudowana została na pd. od kościoła, na rzucie prostokąta o ściętych narożnikach jako budowla trzykondygnacyjna, zwieńczona uproszczonym, stożkowym hełmem. Wymurowano ją z kamienia i cegły, połacie dachu pokryto blachą. Elewacje jednoosiowe, o lekko wklęsłych ścianach podzielone są na trzy kondygnacje oddzielone wydatnym belkowaniem wspartym na zdwojonych pilastrach ujmujących naroża budynku.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 22-01-2024 r.