ogrodzenie - Zabytek.pl

ogrodzenie

inne 1889 r. Lesko

Lesko, Tadeusza Kościuszki 10

woj. podkarpackie, pow. leski, gm. Lesko - miasto

Ogrodzenie kościoła jest elementem zespołu kościoła parafialnego, kryjącym w swej strukturze fragmenty najstarszych fortyfikacji miasteczka.

Historia obiektu

Budowę muru otaczającego cmentarz przykościelny rozpoczęto już w 1550 r., dwadzieścia lat po zainicjowaniu budowy kościoła, zapewne z fundacji rodziny Kmitów, właścicieli miasta Leska. W 1925 r. nadbudowano pd. kurtynę muru ogrodzeniowego. W czasie 2. wojny światowej elementy zespołu kościelnego zostały uszkodzone, po zakończeniu działań wojennych naprawiono uszkodzenia. Ostatnie prace remontowe przeprowadzano po 2010 r., wraz z innymi elementami założenia.

Opis obiektu

Zespół kościelny w Lesku położony jest na wzniesieniu stromo opadającym na pn.-wsch., w obrębie miasta lokacyjnego.

Ogrodzenie wydziela zespół kościelny od strony zach., pd. i wsch. Wybudowano je w postaci kurtyn, od pd. jako mur oporowy, z ciosów kamiennych nadmurowanych w górnej partii cegłą. Wejście w pn.-zach. narożniku prowadzi dwoma biegami schodów do wcześniejszego, renesansowego, kamiennego portalu, wmurowanego wtórnie pomiędzy ceglane słupy pochodzące z k. 1. ćw. XX w.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 22-01-2024 r.