kaplica św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kaplica św. Michała Archanioła

kaplica 1867 r. Kalwaria Pacławska

Kalwaria Pacławska

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Fredropol

Kaplica stanowi integralny element zespołu kaplic i kapliczek kalwaryjskich, należy grupy kaplic z „dróżek” Matki Bożej Bolesnej.

Historia obiektu

Kaplica wzniesiona została w 1867 r. staraniem o. gwardiana Karola Burdzińskiego w miejscu lub w pobliżu starszej kaplicy drewnianej. Była ona wielokrotnie remontowana. W trakcie prac wymieniono m. in. pokrycie dachu z gontu na blachę (przed 1915 r.),  drewniane drzwi na metalowe, a stolarkę okienną na okna metalowe.

Opis

Kaplica usytuowana jest na pn.-wsch. od założenia klasztornego, przy drodze prowadzącej z Nowosiółek Dydyńskich do Kalwarii Pacławskiej, na terenie opadającym dość stromo w kierunku pn.-wsch. Elewacją frontową zwrócona jest na południe.

Wymurowana została z cegły i otynkowana. Założona na rzucie prostokąta, jako jednokondygnacyjna, z wyodrębnionym cokołem. Kryta jest dachem trójspadowym, z wieżyczką na sygnaturkę zamkniętą graniastym hełmem i krzyżem (pokrycie z blachy ocynkowanej). Szczyt wyróżnia się szalowaniem z desek w jodełkę. Elewacje ujęte zostały w narożach masywnymi pilastrami wspierającymi wysunięty gzyms wieńczący. Do wnętrza prowadzi prostokątny otwór wejściowy z dwuskrzydłowymi, metalowymi drzwiami. Doświetlają je dwa ostrołukowe okna w elewacjach bocznych (ślusarka okienna wielokwaterowa). Wnętrze zdobi obraz z wizerunkiem patrona kaplicy św. Michała Archanioła depczącego szatana pod postacią smoka, umieszczony w skromnej, drewnianej nastawie ołtarzowej. Kaplica kryta jest płaskim stropem i wybrukowana kamieniem rzecznym.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Zabytek dostępny zewnątrz. Możliwość zwiedzania wnętrza w wybrane dni odpustów lub po uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 15-02-2024 r.

Materiał budowy:  nieznana