ogrodzenie z 4 kapliczkami, Niedrzwica Kościelna

ogrodzenie z 4 kapliczkami

Niedrzwica Kościelna

photo

Przykład klasycystycznego zespołu kościelnego, z jednonawowym kościołem pw. św. Bartłomieja Ap., dzwonnicą i ogrodzeniem z kapliczkami wzniesionymi w l. 1791-1801. Kościół poważnie zniszczony w czasie I wojny światowej, następnie odbudowany z pewnymi przekształceniami ok. 1918 r.

Historia

Parafia w Niedrzwicy (zw. też Niedrzwicą Wielką lub Dużą, a później Kościelną) powstała na przełomie XIV i XV w. Pierwsze trzy kościoły były drewniane. Obecny został wzniesiony w l. 1797-1801 z fundacji Tomasza Dłuskiego podkomorzego lubelskiego. Zapewne w tym samym czasie (lub nieco później) zbudowano dzwonnicę oraz ogrodzenie cmentarza przykościelnego. Cały zespół kościelny został poważnie zniszczony przez wojska austro-węgierskie w sierpniu 1914 r. (w kościele m. in. runęły sklepienia), następnie odbudowany ok. 1918 r., z nadbudową zakrystii i częściową zmianą detalu architektonicznego fasady, na której zlikwidowano boniowanie oraz wprowadzono nisze i tonda z rzeźbami.  Kilkakrotnie remontowany. Ostatni kompleksowy remont zespołu, podczas którego m.in. przywrócono pierwotny wystrój świątyni, został przeprowadzony w l. 2001-2007 i nagrodzony Laurem konserwatorskim – nagrodą Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Lublinie.

Opis

Ogrodzenie w formie pełnego muru ceglanego, otynkowanego, podzielonego na przęsła filarkami nakrytymi jednospadowymi daszkami, w części wzmocnionymi od zewnątrz skarpami. Brama ujęta filarami pod daszkami dwuspadowymi. W narożach umieszczone cztery sześcioboczne kapliczki, z szerokimi konchowymi wnękami, w których umieszczone mensy ołtarzowe wykorzystywane w procesjach Bożego Ciała.

oprac. Bożena Stanek-Lebioda, OT NID w Lublinie, 03-07-2018 r.