kaplica grobowa Engeströmów - Zabytek.pl

kaplica grobowa Engeströmów

architektura sakralna 1. poł. XIX w. Ceradz Kościelny

Ceradz Kościelny

woj. wielkopolskie, pow. poznański, gm. Tarnowo Podgórne

Kaplica grobowa rodziny Engeströmów jest skromną budowlą na planie prostokąta o cechach neogotyckich, wychodzącą prawie całkowicie poza obręb muru okalającego kościół.

Nad portalem, prowadzącym do kaplicy znajduje się herb Engeströmów. We wnętrzu prócz neobarokowego ołtarza ozdobionego autentycznymi rzeźbami barokowymi znalazły się liczne epitafia pochowanych tu członków rodziny, miedzy innymi Wawrzyńca Engeströma, posła szwedzkiego na dwór Stanisława Augusta Poniatowskiego, i jego żony Rozalii z Chłapowskich. Wawrzyniec Benzelstjern-Engeström (1751-1826), poseł szwedzki na dworze Stanisława Augusta w Warszawie, później minister i kanclerz królestwa Szwecji. W czasie Sejmu wielkiego nieraz narażał się posłom innych mocarstw, broniąc polskiej racji stanu. Po ślubie z Rozalią Chłapowską osiadł na dobre w Wielkopolsce w Jankowicach. Jego rodzina spolonizowała się całkowicie. Jego wnuk, również Wawrzyniec Engeström (1829-1910), był żarliwym patriotą polskim. Brał udział we wszystkich powstaniach narodowych 1846, 1848 oraz 1863 r. Pisarz i społecznik na przełomie XIX i XX w. Zasługą jego jest stworzenie Towarzystwa Kolonii Letnich „Stella” i utworzenie kolonii letnich w Kobylnicy. Przez dwadzieścia pięć lat pełnił funkcję sekretarza Towarzystwa Przyjaciół Nauk w Poznaniu. Bibliografia: Ksiądz Adam Dubowski, Zabytkowe kościoły Wielkopolski, Poznań, Albertinum, 1956. Franciszek Jaśkowiak, Województwo Poznańskie. Przewodnik, Wyd. Sport i Turystyka, Warszawa, 1967 Piotr Libicki, Wielkopolska, 21 jednodniowych wycieczek, Dom Wydawniczy REBIS, Poznań, 2001 Piotr Maluśkiewicz, Gotyckie kościoły w Wielkopolsce, Wydawnictwo Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury, Poznań 2008. Tekst oprac. Bernadeta Sturzbecher, Poznań, listopad 2021

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Bernadeta .

Rodzaj: architektura sakralna