5 kapliczek - Zabytek.pl

5 kapliczek

architektura sakralna 2. poł. XVII w. Wielkie Oczy

Wielkie Oczy

woj. podkarpackie, pow. lubaczowski, gm. Wielkie Oczy

Kapliczki rozmieszczone na terenie placu kościelnego są uzupełnieniem zespołu klasztornego należącego do najcenniejszych obiektów gminy.

Historia obiektu

Kościół i klasztor dominikanów w Wielkich Oczach wzniesiono w l. 1667-1684 staraniem Andrzeja Modrzewskiego, właściciela miejscowych dóbr, na miejscu wcześniejszej, drewnianej świątyni. Pod koniec XVIII w. kościół poddano modernizacji, w wyniku której zyskał parawanową fasadę a na placu kościelnym wybudowano dwie kapliczki, różniące się nieco formą. Jedną z nich umiejscowiono pośrodku placu-dziedzińca, naprzeciw fasady kościoła, drugą przy ogrodzeniu. W 3. ćw. XX w. wybudowano na placu kościelnym trzy kapliczki o formie podobnej do dwóch historycznych postawionych jeszcze przez dominikanów.

Opis obiektu

Zespół ulokowany w pn.-zach. części miejscowości, w pobliżu rynku, na niewielkim wzniesieniu, poprzedzony jest od zach. obszernym placem-dziedzińcem.

Kapliczki wchodzące w skład zespołu rozlokowane są na placu kościelnym. Jedna, przewyższająca nieco wielkością pozostałe, znajduje się pośrodku, naprzeciw fasady i frontem skierowana jest do niej. Pozostałe rozmieszczone są na obrzeżach, przy ogrodzeniu, po dwie po pn. i pd. stronie. Wymurowane z cegły, tynkowane, mają formę niewielkich, prostopadłościennych obiektów osadzonych na niskich, uskokowych cokołach. Przykryte są pobitymi blachą dachami czterospadowymi zwieńczonymi krzyżami. Wnętrza z prostokątnym, zakończonym półkoliście otworem, kryją figury świętych i krucyfiks.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Obiekty dostępne.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 07-02-2024 r.

Rodzaj: architektura sakralna

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_18_MA.7557, PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_18_MA.4940,PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_18_MA.4945