klasztor, ob. plebania - Zabytek.pl

klasztor, ob. plebania

klasztor 2. poł. XVII w. Wielkie Oczy

Wielkie Oczy, Krzywa 6

woj. podkarpackie, pow. lubaczowski, gm. Wielkie Oczy

Budynek klasztorny jest częścią zespołu sakralnego. Stanowi przykład rzadko stosowanego rozwiązania przestrzennego, polegającego na zespoleniu budynku klasztornego z kościołem przez „obudowanie” pomieszczeń klasztornych wokół nawy świątyni.

Historia obiektu

Budynek klasztorny wzniesiono równolegle z budową kościoła w l. 1667-1684 staraniem Andrzeja Modrzewskiego, właściciela miejscowych dóbr dla dominikanów obserwantów z Żółkwi. W 1784 r. obserwantów zastąpili ojcowie dominikanie z prowincji św. Jacka. W pocz. XX w. rozebrano jedno skrzydło budynku klasztornego przylegające do pn. ściany kościoła. W l. 1918-1939 przeprowadzono remonty usuwające skutki uszkodzeń powstałych w czasie 1. wojny światowej. W 1929 r. kościół opuścili dominikanie, ich miejsce zajęli duchowni diecezjalni;  budynek klasztorny zaadaptowano na plebanię. W 1960 r. dobudowano do północnej ściany świątyni, na miejscu rozebranych w pocz. XX w. pomieszczeń klasztornych, kaplicę wg projektu arch. Wawrzyńca Dayczaka. W 1979 r. odnowiono elewacje kościoła i klasztoru a w l. 1993-1997 wymieniono posadzki, odnowiono wnętrza klasztorne i elewacje całego obiektu. W pocz. XXI w. rozbudowano dawny budynek klasztorny, wypełniając pn.-zach. narożnik obiektu nową kubaturą, skoordynowaną kompozycyjnie z historyczną częścią.

Opis obiektu

Klasztor zespolony jest z bryłą kościoła, ulokowany w pn.-zach. części miejscowości, w pobliżu rynku, na niewielkim wzniesieniu. Wybudowana na rzucie litery „L” budowla przylega do pd. i wsch. ściany kościoła. Dwie prostopadłościenne, piętrowe bryły przykryto dachami pulpitowymi, schodzącymi się w narożniku. Wraz ze współcześnie dobudowaną kaplicą obejmują kościół ujednoliconą formą z trzech stron. Klasztor wymurowany jest z cegły, dachy pobite blachą. Piętrowe elewacje klasztoru, z dwoma rzędami rytmicznie rozstawionych okien: w parterze prostokątnych, zakończonych od góry łukiem odcinkowym, na piętrze prostokątnych, o kondygnacjach rozdzielonych i zwieńczonych gzymsem profilowanym. Historyczny budynek o jedenastoosiowej elewacji pd. i pięcioosiowej elewacji wsch. uzupełniono we współczesnej rozbudowie o dodatkowe dwie osie w tej ostatniej.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 07-02-2024 r.