park dworski - Zabytek.pl

Czerniewice, Południowa 3

woj. łódzkie, pow. tomaszowski, gm. Czerniewice

Park ma charakter krajobrazowy typu mieszanego dostosowany do rzeźby terenu.

Historia

Najstarsza wzmianka o Czerniewicach pochodzi z 1396 roku. W 1413 roku wzniesiono tu kościół z modrzewia za sprawą ówczesnych dziedziców Czerniewic, braci Rzeszotków. W I połowie XVI wieku dziedziczką została Katarzyna Kuczka, a od 1609 Stefan Stefan Ruczki. W latach 50. XVII wieku wieś została spalona przez Szwedów. Kolejnymi dziedzicami, zabiegającymi o rozwój Czerniewic zostali w 1841 Jan Wojciech Lechowski, który założył dom dla starców i kalek, szkołę, sąd III okręgu pow. rawskieg i gmina. W 1892 roku właścicielka Czerniewic Helena Lechowska oddała w dzierżawę cały majątek obejmujący również przynależny do dworu park angielski, w którym znajdowało się wówczas się 429 drzewa (53 lipy, 13 kasztanów, 6 jarzębin oraz świerki). W 1904 roku kolejny właściciel Adolf Buchowiecki założył „Towarzystwo Rolnicze“ mające na celu ulepszenie rolnictwa. W 1939 roku właścicielem majątku staje się Adolf Buchowiecki (syn) jednak po aresztowaniu przez Niemców zmarł w obozie. W czasie okupacji majątkiem zarządzał Niemiec Leiman.

W roku 1945 park wraz z mieszczącym się tam dworkiem został oddany szkole podstawowej, która funkcjonowała tam do 1974 roku.

Na terenie znajduje się fragmentarycznie zachowany portal dworku, którego rewitalizacja  nastąpiła w 2010 roku. Rewitalizacja obejmowała również park.

Opis

Park położony na południe od trasy S8 Warszawa- Wrocław, przy drodze asfaltowej prowadzącej od wsi Czerniewice do wsi Wielka Wola.

Park w kształcie nieregularnego wydłużonego rombu o pow. 2,5 ha jest położony na wzniesieniu terenu opadającym w kierunku północnym, ku dolinie stawów okalających dawne zabudowania dworskie od strony zachodniej i północnej. Wyraźną granicę wschodnią zaznacza szosa prowadząca od wsi Czerniewice do wsi Wielka Wola. Granica południowa biegnie wzdłuż szerokiej drogi polnej o kierunku zachodnim skręcając już za granicą parku, na południe. Granicę północną stanowi droga utwardzona prowadząca nad stawem do dawnych zabudowań gospodarczych, obecnie w trakcie rewitalizacji. Granicę zachodnią stanowi osiatkowanie idące wzdłuż boiska sportowego (teren dawnego sadu). Tuż przy wschodniej granicy parku mieścił się jar.

Park ma charakter krajobrazowy typu mieszanego dostosowany do rzeźby terenu. W części południowej parku widoczny jest układ geometryczny gdzie znajduje się aleja lipowa oraz alejka jesionowa z kapliczką. Znajdziemy tu również drzewostan ze świerkiem pospolitym, lipą drobnolistną, brzozę brodawkową, modrzew europejski, klon zwyczajny i topolą białodrzewu. W części północnej parku, przed gankiem znajduje się owalny klomb kwiatowy obramowany objazdem, prowadzącym do dawnej alei wjazdowej oraz do zabudowań gospodarczych. Dwa wiązy polne uznane zostały za pomnik przyrody.

W środku parku znajduje się zachowana część fasady murowanego dworku. Na murze tego budynku wyryty był napis „r. 1886”, lecz układ architektoniczny wskazuje na budowę z okresu III fazy klasycyzmu (lata 1815-1830).

Od dworku biegną cztery linie widokowe w kierunkach:

• Północnym – na aleję wjazdową i dawny staw