brama - Zabytek.pl

brama

mała architektura 1895 - 1901 Kamień

Kamień

woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Kamień

Kościół parafialny w Kamieniu stanowi dominantę przestrzenno-widokową wsi. Brama w ogrodzeniu jest element małej architektury, uzupełniającym program przestrzenny obejścia świątyni, o estetyce współgrającej ze stylistyką kościoła.

Historia obiektu

Parafia rzymskokatolicka w Kamieniu została założona w 1907 r. Prace budowlane rozpoczęte w 1895 r. prowadzone, wg projektu krakowskiego architekta Teodora Talowskiego, przez Wacława Wiktora z Radomyśla trwały ok. 5 lat. W tym samym czasie wzniesiono bramkę w ogrodzeniu świątyni, stylistycznie ujednolicono ją z budynkiem kościoła.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w środkowej części wsi, przy skrzyżowaniu drogi Rzeszów – Nisko z lokalną drogą prowadzącą do Wólki Łętowskiej. Wejście na teren kościelny akcentuje brama.

Kościół otoczony jest metalowym ogrodzeniem z wejściem głównym od zach., w postaci metalowej bramy powtarzającej motyw rozety z fasady, flankowanej dwiema murowanymi bramkami. Nadano im formę i dekorację analogiczną do zastosowanych w świątyni. Otwory wejściowe zamknięte są od góry półkoliście, zwieńczone szczytami zaakcentowanymi sterczynami z arkadą.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 20-02-2018 r.