dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1895 - 1901 Kamień

Kamień

woj. podkarpackie, pow. rzeszowski, gm. Kamień

Dzwonnica przykościelna jest elementem zespołu kościelnego, stanowiącego dominantę przestrzenno-widokową wsi.

Jej charakterystyczna, dwuczłonowa forma jest rzadko spotykana.

Historia obiektu

Parafia rzymskokatolicka w Kamieniu została założona w 1907 r. Już w 1891 r. Rada Gminy podjęła uchwałę o budowie świątyni i sposobie jej finansowania, w tym samym roku rada skierowała do C.K. Namiestnictwa we Lwowie prośbę o erygowanie parafii w Kamieniu. Prace budowlane przy kościele rozpoczęte w 1895 r. prowadzone, wg projektu krakowskiego architekta Teodora Talowskiego, przez Wacława Wiktora z Radomyśla trwały ok. 5 lat. Prawdopodobnie z tego samego okresu pochodzi usytuowana obejściu kościoła dzwonnica.

Opis obiektu

Zespół kościelny położony jest w środkowej części wsi, przy skrzyżowaniu drogi Rzeszów – Nisko z lokalną drogą prowadzącą do Wólki Łętowskiej. Wejście na teren kościelny akcentuje brama, w bezpośrednim sąsiedztwie kościoła umiejscowiona jest dzwonnica.

Dzwonnica o charakterystycznej formie, ulokowana jest w pd.-zach. części parceli kościelnej. W dolnej części obiektu znajduje się pomieszczenie dawnej kostnicy, o rzucie prostokąta, murowanych ścianach i blaszanym pokryciu czterospadowego dachu. Powyżej połaci dachu widoczna jest drewniana konstrukcja nośna składająca się z 5 par słupów, pomiędzy którymi powieszono 4 dzwony a powyżej nich czterospadowe zadaszenie.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 12-02-2018 r.