dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica 1889 r. Nowy Korczyn

Nowy Korczyn, Farna

woj. świętokrzyskie, pow. buski, gm. Nowy Korczyn - miasto

Obecna murowana dzwonnica wybudowana została w 1889 r.w miejscu dawnej drewnianej. W czasie II wojny światowej została uszkodzona, ale już w 1945 r.

była naprawiona.

Opis

Dzwonnica wchodzi w skład zespołu kościoła parafialnego pw. Świętej Trójcy i św.św. Wawrzyńca i Elżbiety, który zajmuje wnętrze nieregularnej, pięciobocznej działki, położonej na pn.-zach. od rynku, od zach. ograniczonej przebiegiem drogi tranzytowej. Zespół składa się z nowożytnej świątyni o stylistyce późnogotyckiej pw. Świętej Trójcy, położonej pośrodku d. cmentarza, obwiedzionego kamiennym murem oraz neogotyckiej dzwonnicy-bramy umieszczonej na pd.-wsch. od niej.

Dzwonnica znajduje się na osi prezbiterium w linii murów. Jest to budowla trójkondygnacyjna, kwadratowa z przejazdem bramnym na parterze, ujęta po bokach bramkami. Wymurowano ją z kamienia, w całości wytynkowano, opięto skarpami i nakryto ostrosłupowym hełmem z okapem i czterema lukarnami w połaciach. Elewacje ma jednoosiowe o otworach okiennych ostrołukowych lub zamkniętych łukiem półkolistym w kamiennych ramach.

Zabytek dostępny. Możliwość zwiedzania po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Oprac. Łukasz Piotr Młynarski, OT NID w Kielcach, 19-03-2017 r.