kapliczka św. Jana Nepomucena - Zabytek.pl

kapliczka św. Jana Nepomucena

architektura sakralna 2. poł. XVIII w. Nowy Wiśnicz

Nowy Wiśnicz

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Nowy Wiśnicz - miasto

Kapliczka przydrożna z figurą św.Jana Nepomucena usytuowana nad doliną potoku Leksandrówka, we wschodniej części miasta, przy drodze prowadzącej na zamek i wzgórze klasztorne.

Kapliczka zbudowana w 2 połowie XVIII w. na planie równoramiennego trójkąta.

Opis

Obiekt drewniany, konstrukcji słupowej z dachem krytym gontem. Ściany oszalowane pionowo ułożonymi deskami. Dach o więźbie drewnianej, krokwiowej. Pod okapem daszku rodzaj fryzu nadbijanego z krótkich desek docinanych w „zęby”. Pod szczytem od frontu mały daszek okapowy. Otwór wejściowy wycięty jest giętą linią w szalunku deskowym. Wejście do kapliczki stylizowane na tzw. ośli grzbiet, z dekoracja w formie esownic i trójliści. Wejście zamknięte dwuskrzydłowymi, ażurowymi drzwiami z tralkami. Drewniana polichromowana rzeźba Jana Nepomucena z XVIII wieku. Święty, ujęty w kontrapoście, przedstawiony jest w momencie adoracji krzyża. Rzeźba stoi na kamiennym postumencie. W 2016 r. wykonano remont kapliczki. Prace polegały m.in. na konserwacji rzeźby polichromowanej, elementów drewnianych ścian i zadaszenia z gontu kapliczki, konserwacji drewnianego płotka i elementów kamiennych, renowacji elementów metalowych

Obiekt częściowo dostępny bez ograniczeń.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie 14.03.2016 r.