kamienica - Zabytek.pl

kamienica

kamienica przełom XIX/XX w. Bytom

Bytom, Józefa Jainty 16

woj. śląskie, pow. Bytom, gm. Bytom

Budynek jest przykładem secesyjnej kamienicy z zachowanym wystrojem elewacji.

Wzniesiona w k. XIX w., w okresie intensywnej rozbudowy miasta, jest materialnym świadectwem jego rozwoju.

Historia

Kamienica czynszowa wzniesiona ok. 1890 r. w stylu secesji według projektu Roberta Satke, w miejscu wcześniejszej zabudowy.

Opis

Kamienica usytuowana na czworobocznej działce z oficyną położoną częściowo na działce przyległej. Usytuowana w pd.-zach. części kwartału zabudowy ograniczonego od. pn. ul. Mariacką, od wsch. ul. Księdza Karola Koziołka, od pd. ul. Józefa Jainty, od zach. ul. Stanisława Webera. Usytuowana w linii pn. pierzei ul. Józefa Jainty. Od strony zach. przylega do kamienicy przy ul. Stanisława Webera 2, od strony wsch. do kamienicy przy ul. Józefa Jainty 14. Secesyjna, o zwartej bryle, na rzucie prostokąta, z oficyna po stronie pn.-zach., podpiwniczona, dwupiętrowa, z użytkowym poddaszem, nakryta dachem dwuspadowym o niewielki stopniu nachylenia połaci, krytym papą. Oficyna kryta dachem pulpitowym. Elewacja frontowa (pd.) ceglano-tynkowana, czteroosiowa. Na poziomie parteru pokryta wtórną okładziną z płytek ceramicznych, oddzielona od wyższych kondygnacji profilowanym gzymsem kordonowym. W parterze wtórne witryny wystawiennicze i wejście do lokalu usługowego. Wejście do budynku usytuowane niesymetrycznie, we wsch. części ściany, poprzedzone dwoma stopniami schodów. Powyżej elewacja symetryczna, czteroosiowa, licowana cegłą glazurowaną, z opracowanym w tynku detalem architektonicznym i dekoracją sztukatorską. Poziome podziały elewacji wyznaczają gzymsy – kordonowy (nadparterowy), podokienny i koronujący. Okna na I piętrze wsparte na gzymsie podokiennym. Na poziomie I piętra opaski okienne w formie tynkowanych, geometrycznych obramowań. Środkowa część, nad nadprożem, wysunięta ku górze. Wewnątrz opasek profilowane obramienia otworów okiennych, zwieńczone łukiem odcinkowym, ramujące prostokątne otwory okienne. Otwory okienne II piętra i poddasza ujęte w profilowane, geometryczne obramienia, przechodzące w kształty płynne na wysokości płyciny międzyokiennych. Płyciny zdobione dekoracją ornamentalną z motywem kwiatowym. Pod parapetami krótkie gzymsy podokienne. Ściana zwieńczona profilowanym gzymsem koronującym. Pasy gzymsów i opaski okien wyodrębnione kolorystycznie. Otwory okienne elewacji prosto zamknięte. Stolarka okienna dwupoziomowa i dwudzielna, wtórna. Okna z profilowanym ślemieniem i listwą przymykową. Na poddaszu mniejsze prostokątne okna, bez podziałów. W elewacji pd. drzwi wejściowe wtórne, jednoskrzydłowe, ramowo-płycinowe, z wysokim nadświetlem dzielonym listwami w układzie pionowym na trzy części. z prosto zamkniętym nadprożem. Ponad nadprożem przeszklenie dzielone listwami w układzie pionowym na trzy części. Wewnątrz schody drewniane zabiegowe, ze współczesną balustradą tralkową. Elementy wyposażenia wnętrza klatki schodowej współczesne.

Obiekt o ograniczonym dostępie.

Oprac. Dorota Bajowska, Pracownia Terenowa NID w Katowicach, 01.2023 r.