dwór - Zabytek.pl

dwór

Bielany Wrocławskie, Wrocławska 7

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Kobierzyce

Renesansowy dwór, wzniesiony w konstrukcji ryglowej, na wysokiej kamienno-ceglanej podmurówce.

Otoczony fosą pierwotnie wypełnioną wodą. Stanowi przykład nowożytnej siedziby pańskiej.

Historia

Dwór w Bielanach (niem. Bettlern) wzniesiony został zapewne w końcu wieku XVI jako dwór otoczony fosą. Przylegające do korpusu od płn., zachowane pomieszczenia piwnic przykryte sklepieniami kolebkowymi z lunetami, mogą świadczyć o tym, iż dwór wzniesiony został, lub był planowany, jako obiekt na rzucie podkowy w dwoma symetrycznie założonymi skrzydłami. W roku 1663 dwór znajdował się bardzo złym stanie, splądrowany i pozbawiony wyposażenia. W wiekach późniejszych wielokrotnie przebudowywany i remontowany, także współcześnie.

Opis

Położony w północnej części zespołu dworsko-folwarcznego, usytuowanego w środkowej części miejscowości otoczony jest pozostałościami fosy. Do dworu, od południa na osi wejścia głównego obecnie prowadzi przez fosę, ścieżka założona na nasypie. Korpus dworu wzniesiony na planie prostokąta, dwutraktowy z sienią na osi. Dwukondygnacyjny, podpiwniczony, przykryty wysokim ceramicznym dachem czterospadowym. Wzniesiony w konstrukcji ryglowej, posadowiony na wysokiej kamiennej podmurówce, we wschodniej części dolna kondygnacja przemurowana na ceglaną. Fasada (elewacja południowa) dziewięcioosiowa z prostokątnym otworem drzwiowym oraz z prostokątnymi otworami okiennymi. Elewacje boczne dwuosiowe. Od północy zachowane pomieszczenia piwniczne skrzydeł, ponad nimi współczesne dobudówki.

Dostępność - własność prywatna.

Oprac. Maria Czyszczoń, NID OT we Wrocławiu, 10.09.2015 r.