budynek zarządu fabryki Moesa - Zabytek.pl

budynek zarządu fabryki Moesa

budynek użyteczności publicznej koniec XIX w. Białystok

Białystok, Świętego Rocha 3

woj. podlaskie, pow. Białystok, gm. Białystok

Kamienica wzniesiona w końcu XIX w., w czasie największego rozwoju miasta związanego z przemysłem włókienniczym; przykład inwestycji towarzyszących funkcji przemysłowej.

Wartości historyczne związane z rodziną Moesów - fabrykantami z Choroszczy.

Historia

Budynek wzniesiono w latach 90. XIX w. jako siedzibę zarządu spółki Augusta Moesa, właściciela m.in. fabryki kortów i sukna w Choroszczy. Mieścił się tam również skład hurtowy oraz biura i mieszkania gościnne. W okresie międzywojennym kamienicę zajmowała przychodnia Kasy Chorych, drukarnia i warsztaty. Po II wojnie światowej budynek przejął Skarb Państwa (zlokalizowano w nim najpierw szpital kolejowy, potem szpital dermatologiczny), który zajmował kamienicę do 2003 roku. W 1974 r. wykonano renowację fasady. W 2009 r. przekazano pusty budynek miastu z przeznaczeniem na Centrum Współpracy Organizacji Pozarządowych. W latach 2011 - 2012 dokonano generalnego remontu obiektu.

Opis

Kamienica usytuowana w pierzei ul. św. Rocha, kalenicą równolegle do ulicy, w centralnej części miasta przy skrzyżowaniu ulic Krakowskiej i św. Rocha. Neorenesansowa, w formie wczesnorenesansowego pałacu włoskiego.

Budynek na rzucie prostokąta, podpiwniczony, dwukondygnacyjny, murowany z cegły ceramicznej, tynkowany. Dach dwuspadowy, kryty blachą. Elewacja pn. główna 14-osiowa, na cokole, dolna kondygnacja boniowana do gzymsu między kondygnacjami, zakończona gzymsem okapowym. Okna prostokątne, w części centralnej i bocznej zakończone półkoliście, wsparte na gzymsach, na drugiej osi od strony ul. Krakowskiej prostokątny otwór wejściowy, w górnej kondygnacji dwa porte-fenêtry. Elewacja południowa 11-osiowa, w dolnej części boniowana, okna prostokątne, wejście na głównej osi. Elewacje szczytowe czteroosiowe, okna środkowe zakończone półkoliście, w dolnej części boniowanie. Wnętrze trzytraktowe, klatki schodowe trzybiegowe.

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Grażyna Rogala, OT NID w Białymstoku, 10.12.2014 r.