resursa - Zabytek.pl

resursa

budynek użyteczności publicznej 2. poł. XIX w. Żyrardów

Żyrardów, 1 Maja 45

woj. mazowieckie, pow. żyrardowski, gm. Żyrardów

Resursa fabryczna w Żyrardowie – powstała około 1870.Mieściło się tu Zrzeszenie Urzędników Towarzystwa Akcyjnego Zakładów Żyrardowskich.

Wnętrze zostało urządzone z przepychem. Do dyspozycji bywalców pozostawały zaciszne gabinety, biblioteka fachowa z czytelnią, sala bilardowa i pokoje do gry w karty. Na piętrze mieściły się salony gościnne. Sala teatralna (balowa) ubogacona była złoceniami i barwnymi malowidłami ściennymi. W latach 1899–1905 dokonana została rozbudowa resursy, dobudowano dwa skrzydła boczne po stronie północnej budynku. Od 1895 r. w budynku resursy funkcjonowała biblioteka dla urzędników fabryki, która udostępniała głównie literaturę fachową dla kadry technicznej i urzędników. Rekreacyjne uzupełnienie oferty resursy stanowiła powstała w 1905 r. kręgielnia. Resursa dysponowała salą widowiskową, w której odbywały się bale i zabawy dla urzędników, ich rodzin i zaproszonych gości. Niekiedy szkoły prywatne organizowały w niej swoje kiermasze i inscenizacje. Podczas okupacji hitlerowskiej w resursie mieścił się tzw. Deutsche Haus z kawiarnią, bufetem i pokojami klubowymi oraz siedziba pomocniczej organizacji policyjnej. Po wyzwoleniu Resursa zmieniała kilkunastu lokatorów - w latach 50 XX w. otwarto w niej Dom Pioniera, następnie świetlicę dla dzieci pracowników Zakładów Lniarskich, od 1960 r. Przyzakładową Szkołę Włókienniczą kształcącą młode kadry dla przemysłu, następnie Przyzakładowy Dom Kultury Zakładów Przemysłu Lniarskiego w Żyrardowie. W 2001 r. Gmina Miasto Żyrardów nabyła od Zakładów Przemysłu Lniarskiego budynek Resursy. Stan obiektu w chwili jego przejęcia wskazywał słaby stan techniczny i funkcjonalny oraz zaniedbania spowodowane brakiem należytej opieki nad zabytkiem. W latach 2009-2011, zrealizowany został projekt Rewaloryzacja zabytkowych obiektów Resursy i Kręgielni w Żyrardowie oraz ich adaptacja na cele kulturalno – artystyczne, którego celem było przywrócenie kulturalno – artystycznych funkcji pierwotnych.