grodzisko, st. 1A - Zabytek.pl

grodzisko, st. 1A

grodzisko 2. poł. XIII w. - pocz. XV w. Żoń

Żoń

woj. wielkopolskie, pow. chodzieski, gm. Margonin - obszar wiejski

Grodzisko typu motte należy do grodów kasztelańskich położonych na pograniczu Pałuk, Wielkopolski i Pomorza.

Usytuowanie i opis

Położone we wschodniej części wsi, nad brzegiem j. żońskiego, od zachodu ograniczone zabudowaniami kościoła, probostwa i ceglanym ogrodzeniem.

Grodzisko kształtu czworościennego z owalnymi narożnikami; wymiary podstawy 52 x 53 m, górna powierzchnia o powierzchni 38 x 38 m, wysokość nasypu wynosi 3 m ponad powierzchnię otoczenia do 5 m ponad lustro wody; fosa szerokości o d 8-17 m. Na kulminację wiodą kamienne schody a na nasypie zbudowano drewniany płot i bramę.

Historia

Gród kasztelański wzniesiony w 2 poł. XIII w., wzmiankowany w 1282, jako castellano de Zun. Pierwsza faza datowana jest na 2 poł. XIII do 1 poł. XIV w. a II, do początku XV w. Żoń będący siedzibą kasztelana przejął funkcję po podupadającym Łeknie. Nasyp mocno zniwelowany; w północno wschodnią część wbudowano betonową piwnicę.

Stan i wyniki badań

W 1893 r. ks. Nowak przeprowadził badania sondażowe; 1980 - prace sondażowe M. Grabskiej, Z. Kurnatowskiej i A. Łosińskiej. W 1981 E. Cnotliwy wykonał plan wqarstwicowy obiektu; badania powierzchniowe B. Kostrzewskiego w 1947, A. Wawrzyńskiego w 1958, W. Dzieduszyckiego w 1970 r.

Dostępne dla zwiedzających.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 12-10-2015 r.